ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2053η
Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 927,29 1,46 (0,16 %)

Τζίρος: 62,81 εκατ. €   RT

UBS: Ενόψει «αλλαγή φάσης» οι παγκόσμιες αγορές

UBS: Ενόψει «αλλαγή φάσης» οι παγκόσμιες αγορές

Η UBS εκτιμά ότι ενδεχόμενη σύσφιξη των χρηματοδοτικών συνθηκών πιθανότατα θα οδηγήσει τις αγορές σε «αλλαγή φάσης» κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να ευνοηθούν μετοχές εταιρειών που έχουν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές, έναντι εκείνων με τις μεγαλύτερες αξίες.

Ειδικότερα, σε έκθεσή της η UBS αναφέρεται σε μια μετάβαση από μία αγορά που βασίζεται στη ρευστότητα σε μία αγορά με βάση την ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη και τα κέρδη θα γίνουν μεγαλύτεροι μοχλοί των αποδόσεων το επόμενο τρίμηνο, γράφουν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «η αλλαγή θα σηματοδοτηθεί από τη σταθεροποίηση των πραγματικών επιτοκίων και των πιστωτικών περιθωρίων».

Παρόλο που οι αλλαγές αυτές δεν θα σημάνουν έντονη διαφοροποίηση, θα προκαλέσουν σημαντική αλλαγές στη φύση του ράλι των μετοχών, προσθέτουν.

Η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές, που βλέπουν τα αρνητικά επιτόκια ως ακρογωνιαίο λίθο του ράλι των επενδυτικών στοιχείων υψηλότερου ρίσκου, το οποίο έφερε τις παγκόσμιες αγορές σε ιστορικά υψηλά εν μέσω πανδημίας. 

«Μια μικρή αύξηση των πραγματικών επιτοκίων πιθανότατα δεν αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία, αλλά καθώς επιταχύνονται διαρκώς τα πραγματικά επιτόκια, η κάθε σταδιακή κίνηση θα θέτει περισσότερες προκλήσεις στις αγορές»,  σημειώνει η ομάδα στρατηγικής της ελβετικής τράπεζας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «αλλαγή φάσης» από μια αγορά με γνώμονα τη ρευστότητα σε μια αγορά με βάση την ανάπτυξη και τα κέρδη, θα έρθει καθώς ο «ενθουσιασμός πληθωρισμού» θα κορυφώνεται και θα προηγηθεί οποιασδήποτε επίσημης μείωσης της στήριξης της Fed, σύμφωνα με τηνUBS.

Όταν τα κίνητρα ρευστότητας μεταβάλλονται σε ουδέτερα από χαλαρά, αυτό υποδηλώνει χαμηλότερες αποδόσεις στις αγορές και οι «μετοχές ανάπτυξης» αποδίδουν περισσότερο από «τις μετοχές αξίας», τονίζει η UBS.