UBS: Εφαρμόζει αρνητικά επιτόκια για καταθέσεις άνω των 250.000

UBS: Εφαρμόζει αρνητικά επιτόκια για καταθέσεις άνω των 250.000

Στη μείωση του κατώτατου ορίου καταθέσεων στις οποίες θα εφαρμόζει αρνητικό επιτόκιο προχωρά η UBS αντικατοπτρίζοντας την προοπτική διατήρησης του περιβάλλοντος χαμηλών και αρνητικών επιτοκίων για το εγγύς μέλλον. Ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός έχει εφαρμόσει εδώ και καιρό αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις (που σημαίνει ότι ο καταθέτης πληρώνει για να διατηρεί τα χρήματά τους στην τράπεζα και δεν έχει κάποιο επιτοκιακό όφελος).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, από τον ερχόμενο Ιούλιο τα αρνητικά επιτόκια θα επιβληθούν σε καταθέσεις άνω των 250.000 ελβετικών φράκων ή ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η UBS χρεώνει τις καταθέσεις άνω των 2 εκατ. φράγκων ή των 500.000 ευρώ.

Μεγάλες τράπεζες όπως η UBS έχουν δει την κερδοφορία τους να μειώνεται δραματικά έως και άνω του 50% την τελευταία δεκαετία εξαιτίας του περιβάλλοντος αρνητικών επιτοκίων, το οποίο στην ουσία αναγκάζει τις τράπεζες να πληρώνουν για να προσφέρουν υπηρεσίες καταθέσεων στους πελάτες τους. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες κατευθύνουν τους πελάτες τους να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά προϊόντα, καθώς η ύφεση εξαιτίας της πανδημίας αυξάνει σημαντικά ην πιθανότητα διατήρησης του υφιστάμενου «καθεστώτος» επιτοκίων για πολλά χρόνια.

Από φέτος η UBS έχει επίσης αρχίσει να χρεώνει τους εύπορους πελάτες της που δεν ζουν στην Ελβετία 330 φράγκα το μήνα για καταθέσεις κάτω από 500.000 φράγκα. Η νέα προμήθεια θα αφορά μόνο στο μέρος της κατάθεσης που ξεπερνά το υφιστάμενο όριο. Η άλλη μεγάλη ελβετική τράπεζα Credit Suisse, χρεώνει με αρνητικά επιτόκια τις καταθέσεις άνω των 2 εκατ. φράγκων ή 1 εκατ. ευρώ.