Τζόσουα Γουόνγκ: Φοβάμαι ότι οι Κινεζικές αρχές μπορεί να με συλλάβουν

Τζόσουα Γουόνγκ: Φοβάμαι ότι οι Κινεζικές αρχές μπορεί να με συλλάβουν
Φωτογραφία αρχείου

Ο Τζόσουα Γουόνγκ ένας από τους πιο επιφανείς ακτιβιστές του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ εξέφρασε τον φόβο ότι οι Κινεζικές αρχές μπορεί να τον συλλάβουν ανά πάσα στιγμή κάνοντας χρήση του νέου νόμου περί εθνικής ασφάλειας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Financial Times, o Γουόνγκ ανέφερε: «Φυσικά φοβάμαι, αυτό είναι το χειρότερο σενάριο. Πολλοί άνθρωποι με ρωτούν: είσαι έτοιμος για αυτό; Και λέω, όχι, κανείς δεν θα είναι έτοιμος για καταδίκη σε μια μαύρη φυλακή του Πεκίνου».

Οι δηλώσεις του Γουόνγκ έρχονται λίγες μέρες μετά το «μπαράζ» συλλήψεων στο Χονγκ Κονγκ. Χθες συνελήφθη ο ακτιβιστής Αντί Λι ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει στην Ταϊβάν, ενώ είχαν προηγηθεί αυτές των βουλευτών του φιλοδημοκρατικου μπλοκ Λαμ Τσεουκ-τινγκ και Τεντ Χούι Τσι-φουνγκ, οι οποίοι συνελήφθησαν έξω από τις οικείες τους το πρωί της Τετάρτης, κατηγορούμενοι για υποκίνηση διαδηλώσεων και ταραχές τον Ιούλιο του 2019.

Πριν λίγο καιρό, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ είχαν προχωρήσει και στη σύλληψη του μεγιστάνα του τύπου και επικριτή του Πεκίνου, Τζίμι Λαι σε εγκαταστάσεις του ομίλου του εν ονόματι του νέου αμφιλεγόμενου νόμου για την ασφάλεια της αυτόνομης αυτής περιοχής της Κίνας.

Σημειώνεται ότι ο Γουόνγκ ακτιβιστής υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ είχε γίνει σύμβολο του «Κινήματος των Ομπρελών» και έχει αποτελέσει έμπνευση για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που το 2014 βγήκαν στους δρόμους ζητώντας ελεύθερες εκλογές. Κατά τις διαδηλώσεις του 2019, ο Γουόνγκ έγινε ένα από τα πιο προβεβλημένα πρόσωπα στο «ακέφαλο» φιλοδημοκρατικό κίνημα της πρώην βρετανικής αποικίας.