ΓΔ: 924,16 -1,67 (-0,18 %)

Τζίρος: 8,71 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2052η
Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 924,16 -1,67 (-0,18 %)

Τζίρος: 8,71 εκατ. €   RT

Τζο Μπάιντεν: Η διπλωματία επέστρεψε

Τζο Μπάιντεν: Η διπλωματία επέστρεψε

«Η διπλωματία επέστρεψε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στη πρώτη ομιλία του επικεντρωμένη αποκλειστικά στην εξωτερική πολιτική μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Η Αμερική επέστρεψε. Η διπλωματία επέστρεψε. Θα ξαναχτίσουμε τις συμμαχίες μας», είπε ο Μπάιντεν δίνοντας το στίγμα της πολιτικής του.

Ο πρόεδρος επανέλαβε την ανάγκη για την Αμερική να ενισχύσει τις συμμαχίες της, μετά από την τετραετία του Ντόναλντ Τραμπ κατά την οποία επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό αυτές τις σχέσεις.

"Θα επιδιορθώσουμε τις συμμαχίες μας και θα συνεργαστούμε με τον κόσμο για άλλη μια φορά - όχι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις του χθες αλλά του σήμερα και του αύριο", δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο νέος πρόεδρος επέκρινε την κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, αφότου ένα ρωσικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να φυλακιστεί για δύο χρόνια και οκτώ μήνες.

Ο Μπάιντεν είπε ότι ο Ναβάλνι "πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και χωρίς όρους", καθώς οι διαμαρτυρίες μαίνονται για την κράτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης. "Δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε τα ζωτικά μας συμφέροντα και τους ανθρώπους μας", δήλωσε ο Μπάιντεν από το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως είχε προαναγγείλει ο Τζακ Σάλιβαν ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, ο Μπάιντεν επιβεβαίωσε το "πάγωμα" της μερικής αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, όπως είχε αποφασίσει ο προκάτοχός του στο αξίωμα, ο Ντόναλντ Τραμπ. 

Τον Ιούνιο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ήθελε να μειωθεί ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη Γερμανία, από τους 52.000 σήμερα στους 25.000.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Υεμένη, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η στήριξη των ΗΠΑ στις "επιχειρήσεις" επί του εδάφους. "Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε και να στηρίζουμε τη Σαουδική Αραβία για την υπεράσπιση της κυριαρχίας της", πρόσθεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

"Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει", επέμεινε, επιβεβαιώνοντας ότι διόρισε ειδικό απεσταλμένο για την Υεμένη τον έμπειρο διπλωμάτη Τίμοθι Λέντερκινγκ. "Και για να υπογραμμίσουμε την αποφασιστικότητά μας, βάζουμε τέλος σε κάθε αμερικανική στήριξη προς τις επιθετικές επιχειρήσεις στον πόλεμο της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων", πρόσθεσε.

Ως απάντηση στο πραξικόπημα στη Μιανμάρ, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα ή οντότητες που ελέγχονται από τον στρατό της χώρας, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε επίσης την ομιλία του για να τονίσει τη σημασία ενός ανεξάρτητου τύπου σε μια υγιή δημοκρατία.

"Πιστεύουμε ότι ο ελεύθερος Τύπος δεν είναι αντίπαλος, αλλά είναι απαραίτητος", δήλωσε ο πρόεδρος. "Ο ελεύθερος Τύπος είναι απαραίτητος για την υγεία μιας δημοκρατίας."