Τζεντιλόνι: Είμαστε σοκαρισμένοι για την Μπούκα - Αυτό θα ενισχύσει την αντίδρασή μας

Τζεντιλόνι: Είμαστε σοκαρισμένοι για την Μπούκα - Αυτό θα ενισχύσει την αντίδρασή μας

«Είμαστε όλοι σοκαρισμένοι από τα εγκλήματα πολέμου που είδαμε στην Μπούτσα και στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Αυτό θα ενισχύσει την αντίδρασή μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Ερωτηθείς αν η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει μέτρα που θα πλήξουν το ρωσικό αέριο ή το πετρέλαιο, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι κανένα μέτρο δεν αποκλείεται. Σίγουρα αυτές οι εικόνες που είδαμε αξίζουν περαιτέρω αντίδραση. Ήδη ετοιμάζαμε ένα νέο πακέτο κυρώσεων και θα δούμε αν τις επόμενες ημέρες υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις να το επεκτείνουμε περαιτέρω».

Εξάλλου, ο Επίτροπος Οικονομίας ανέφερε ότι το σημερινό Eurogroup θα αποτιμήσει τον οικονομικό αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε πόσο θα επιβραδυνθεί η ανάπτυξη, αλλά είναι βέβαιο ότι δε θα έχουμε το επίπεδο της ανάπτυξης που αναμέναμε», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι, καθώς η Επιτροπή στις αρχές Φεβρουαρίου προέβλεπε για την ΕΕ ανάπτυξη 4% για το 2022.

Τα κράτη-μέλη θα αξιολογήσουν από κοινού την κατάσταση, με βάση τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής στις 16 Μαΐου. Λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά και τα κοινά προγράμματα επενδύσεων, «η συνολική εικόνα δεν θα χαρακτηρίζεται από ύφεση», προέβλεψε ο Επίτροπος Οικονομίας. «Φυσικά υπάρχουν κίνδυνοι», παραδέχτηκε, αλλά οι οικονομίες μας θα κρατήσουν έστω σε χαμηλά επίπεδα την ανάπτυξη.

Τέλος, ο Π. Τζεντιλόνι σημείωσε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η ΕΕ κατά της Ρωσίας έχουν αναπόφευκτο κόστος και για την ίδια την ΕΕ, είναι ωστόσο αναγκαία.