7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Τζανάκης: Οι ανεμβολίαστοι θα διαιωνίζουν την πανδημία - Κινδυνεύουμε όλοι

Τζανάκης: Οι ανεμβολίαστοι θα διαιωνίζουν την πανδημία - Κινδυνεύουμε όλοι

Η συντήρηση της πανδημίας μπορεί να γίνει μέσω οποιασδήποτε ομάδας δεν εμβολιαστεί και αυτό σημαίνει πάρα πολλά πράγματα καθώς πρώτα από όλα η πανδημία θα διαιωνίζεται, ο ιός θα μεταλλάσσεται και μπορεί μία του μετάλλαξη να θέσει εκτός μάχης τον εμβολιασμό που έχει γίνει και ξανά από την αρχή, προειδοποίησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ertnews.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης απάντησε και στο κυριότερο επιχειρήματα που προβάλλουν όσοι δεν έχουν πειστεί για να κάνουν το εμβόλιο, στο ότι «εγώ είμαι νέος, είμαι υγιής, αθλούμαι, τρώω καλά. Δεν φοβάμαι την ίωση. Γιατί να βάλω ένα εμβόλιο στον εαυτό μου;»

Σε αυτή την περίπτωση, ο καθηγητής έδωσε τη δική του απάντηση σημειώνοντας πως τους λέει: «Έχεις δίκιο, πολύ σπάνια συμβαίνει κάτι σε αυτούς ανθρώπους, όμως δεν είναι άτρωτοι. Η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από αυτές τις ομάδες, είναι 4 στους 10.000. Είναι όντως εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί κάτι σοβαρό, βέβαια είναι πιο συχνό να πάει στο νοσοκομείο. Όπως και να του μείνει και κάτι σαν κουσούρι είτε στους πνεύμονες, είτε αλλού»

Και συμπλήρωσε: «Επομένως δεν είναι άτρωτοι και δεν ξέρεις ποιος θα το εκδηλώσει αυτό και το δεύτερο είναι όσο μένει ανεμβολίαστο κάποιο μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο ιός θα μας ταλαιπωρεί με πανδημικά κύματα τα οποία θα χτυπούν και τους εμβολιασμένους και μάλιστα το 10% των εμβολιασμένων που είναι ευπαθές, κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά και για αυτό έχουμε στις ΜΕΘ και εμβολιασμένος. Αυτοί κινδυνεύουν από αυτούς. Όσο ο ιός παραμένει κινδυνεύουν».

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή σύσταση των συμβούλων εμβολιασμών της Βρετανίας ότι δεν συνιστούν τον καθολικό εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών κατά της Covid-19, πως τα παιδιά «μπορεί να αποτελέσουν τη θρυαλλίδα που θα συντηρεί την πανδημία και υπό αυτή την έννοια δεν νομίζω ότι αυτή η πρόταση έχει εφαρμογή».

«Υπάρχουν τα ατομικά οφέλη των ανθρώπων αυτών. Ενδεχομένως όταν είναι χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο μιας χώρας ο κίνδυνος νόσησης και να πάθει ένας νεαρός κάτι είναι ίσως περίπου λίγο μεγαλύτερος πάντως όχι πολύ μεγαλύτερος από τον κίνδυνο κάποιες παρενέργειες από το εμβόλιο», πρόσθεσε.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο να αρρωστήσουν αλλά δεν μπορεί κανείς να τους το βεβαιώσει. Δεύτερον ότι μπορεί να κολλήσουν και να κλείσουν τα σχολεία τους, να μεταδώσουν σε δασκάλους, γονείς και παππούδες την αρρώστια και ενδεχομένως αυτοί να το περάσουν βαριά. Τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας από το εμβόλιο είναι 20 στο ένα εκατομμύριο περίπου και αυτο-θεραπεύονται και ενδεχομένως με κάποια αντιφλεγμονώδη, το ξεπερνάνε γρήγορα. Δεν θα τους τρομοκρατούσα. Τους λες ποιο είναι το σωστό, τους λες την αλήθεια και τους αφήνεις να αποφασίσουν», ανέφερε ακόμα.

Σε σχέση με το ποια θα είναι η εικόνα το φθινόπωρο, ο κ. Τζανάκης τόνισε: «Εγώ πιστεύω ότι θα περάσουμε έναν καλό Σεπτέμβρη για να μην πω και έναν καλό Οκτώβρη και αυτό το εδράζω στο ότι έχουμε εμβολιαστική κάλυψη τέτοια που δεν θα πιεστούν τα νοσοκομεία. Δεύτερον είναι το γεγονός ότι το πανδημικό κύμα κάνει έξαρση και ύφεση. Θυμάστε ότι περάσαμε ένα Μάιο και ένα σχετικά καλό Ιούνιο και αρχές Ιουλίου άρχισε η άνοδος. Αν τώρα πέφτει η πανδημία και υπολογίζω ότι μετά τις 20 του Σεπτέμβρη θα είμαστε αρκετά καλά – τα κρούσματα έχουν ήδη αρχίσει να σταθεροποιούνται και να πέφτουν – θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα είμαστε καλά».

Υπολογίζω ότι θα περάσει ένας, ενάμισης μήνας μέχρι το επόμενο πανδημικό κύμα και αν έχουμε εμβολιαστεί και λίγο παραπάνω μπορεί αυτό το πανδημικό κύμα να μην είναι σημαντικό. Αυτή είναι μία καλή λογική. Το δικό μας το μοντέλο δυστυχώς δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερη πρόβλεψη και κανένα μοντέλο δεν μπορεί να κάνει μεγαλύτερη πρόβλεψη γιατί είναι τόσο δυναμικά τα πράγματα που αλλάζουν γρήγορα. Αν δεν είχαμε τη μετάλλαξη Δ, για παράδειγμα, θα είχαμε το πολύ 300 με 400 κρούσματα τη μέρα. Όμως αυτή μας τα άλλαξε όλα. Κανείς δεν ήξερε για παράδειγμα στο τέλος Μαΐου ότι θα έφταναν εδώ τα πράγματα».

Ο κύριος Τζανάκης απαντώντας στο ζήτημα του ποια είναι τα συστατικά των εμβολίων και τη συζήτηση που γίνεται σε σχέση με αυτό το θέμα, υποστήριξε ότι «τα συστατικά είναι όλα γνωστά. Εκτός του mRNA που περιέχει το εμβόλιο, υπάρχουν δύο κύρια συστατικά. Το PEG 200 και μία άλλη σορβιτόλη που είναι στο άλλο εμβόλιο, είναι κοινά συστατικά που υπάρχουν σε καλλυντικά και σε άλλα πράγματα. Το mRNA του ιού είναι ένα μικρό κομματάκι, ας πούμε το ένα χιλιοστό του RNA του ιού, είναι αυτό που κωδικοποιεί την πληροφορία που θα ενεργοποιήσει το αμυντικό μας σύστημα. Αυτό μπαίνει στο σώμα μας, διαλύεται το πολύ σε 10-12 ώρες και δεν υπάρχει κάτι άλλο στον οργανισμό μας. Από ?κει και ύστερα, πυροδοτείται ένας μηχανισμός ανοσίας παρόμοιος με τον μηχανισμό που πυροδοτείται όταν αρρωστήσουμε με φυσικό τρόπο. Δεν γίνεται κάτι διαφορετικό στο σώμα μας».