7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Τζανάκης: Έως και 11.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο προβλέπει το κακό σενάριο

Τζανάκης: Έως και 11.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο προβλέπει το κακό σενάριο

Τα δύο σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, το καλό και το κακό, επανέλαβε μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του ιού, κάνοντας λόγο για 9.000 μέχρι και 11.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το κακό σενάριο.

Όπως είπε, «μας ακούμπησαν αυτά τα νούμερα. Είχαμε ανακοινώσει δύο σενάρια, ένα ευμενές και ένα δυσμενές. Σύμφωνα με το ευμενές σενάριο, θα είχε επιπέδωση καμπύλης κρουσμάτων στο τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου, ενώ με το δυσμενές πάμε λίγο αργότερα, μετά τις γιορτές, που σημαίνει ότι θα έχουμε επιδείνωση των πανδημικών δεικτών. Στις γιορτές υπολογίζω πως θα έχουμε μεταξύ 5.000-6.000 κρούσματα, αυτό είναι το καλό σενάριο».

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας υποστήριξε ότι τα μέτρα θα ωφελήσουν τους πανδημικούς δείκτες, καθώς εξαναγκάζουν πολύ κόσμο να ελέγχεται.

«Θα ήταν καλή ιδέα για όσους έχουν επαφές με ευάλωτους ανθρώπους στο σπίτι τους να ελέγχονται με rapid test. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν πολύ λιγότερο. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει οπωσδήποτε να ελεγχθούν εάν έχουν το παραμικρό πρόβλημα που παραπέμπει σε κάποιο σύμπτωμα. Όταν είναι να πάνε σε κάποια εκδήλωση, θα μπορούσαν να κάνουν αυτοβούλως rapid test», τόνισε.

Ανέφερε επίσης ότι η Κρήτη βρίσκεται σε καλύτερο σημείο επιδημιολογικού φορτίου από το μέσο όρο της χώρας. Παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο ήταν η γεωγραφική θέση του νησιού, η οποία εμποδίζει τις μεγάλες διασπορές από λιμάνια και αεροδρόμια, ο υψηλός εμβολιαστικός ρυθμό και η τήρηση των μέτρων.