7ος χρόνος, ημέρα 2095η
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Τζανάκης: Αναμένουμε έως και 350 εισαγωγές ασθενών με κορoνοϊό ημερησίως

Τζανάκης: Αναμένουμε έως και 350 εισαγωγές ασθενών με κορoνοϊό ημερησίως

Στην εκτίμηση πως περί τα τέλη του μήνα με αρχές του επόμενου θα έχουμε 300 με 350 ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία προέβη ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, αναφερόμενος στις πιέσεις που θα δεχτεί το ΕΣΥ από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτό σημαίνει ότι σε ένα δεκαήμερο, με αυτά τα δεδομένα θα ξεπεράσουμε το 50-60% της νοσοκομειακής ισχύος της χώρας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο  Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι δεν απομακρυνόμαστε πολύ από τα δύο βασικά σενάρια που είχαμε προαναφέρει, το καλό σενάριο των 3.500 κρουσμάτων και το δυσμενές σενάριο των 4.500 κρουσμάτων με άδηλη ακόμη την κορύφωση, η οποία πιθανόν να ήταν με 5.000- 6.000 κρούσματα.

Αυτό τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως διατηρεί την αισιοδοξία του ότι θα πάμε στο θετικό σενάριο χωρίς ωστόσο να απομακρύνεται η πιθανότητα να βρεθούμε και στο αρνητικό. «Είμαι πιο αισιόδοξος αυτή τη φορά ότι μπορεί να πάμε λίγο καλύτερα» είπε.

Όσον αφορά την διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, ο καθηγητής εκτίμησε πως αυτή έχει παίξει βασικό ρόλο στην εικόνα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή η πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Όπως είπε, θεωρεί  δεδομένο πως σε όλο το Νότιο Αιγαίο, Κρήτη κλπ  σχεδόν το σύνολο των κρουσμάτων, ποσοστά 95% και άνω, αφορούν την μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στην Ηπειρωτική Ελλάδα εκτιμά ότι τα κρούσματα κορονοϊού με ινδική μετάλλαξη είναι πάνω από το 60-70%.

«Αυτό από επιδημιολογικής απόψεως το θεωρώ σχεδόν δεδομένο», συνόψισε.