Τζ. Ρις: Ο EastMed Act βελτιώνει τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

Τζ. Ρις: Ο EastMed Act βελτιώνει τη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο νόμος EastMed Act «παγιώνει τομείς συνεργασίας όπως η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή, βάζει σε νέα επίπεδα τη σχέση των ΗΠΑ με τους συμμάχους της στην Ανατολική Μεσόγειο, καταργεί το μακροχρόνιο εμπάργκο όπλων στην Κύπρο και βελτιώνει τη στρατιωτική συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα αυξάνοντας την αμερικανική στρατιωτική εκπαίδευση για Έλληνες στρατιωτικούς και τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για στρατιωτικό εξοπλισμό, έτσι ώστε η Ελλάδα να συνεχίσει να "χτίζει" τον στρατό της και να τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ." τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά", ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις.

"Ο νόμος EastMed Act ενισχύει το ήδη εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας" υπογραμμίζει, τονίζοντας επίσης πως "είναι κρίσιμο για τις ΗΠΑ να έχουμε ένα κοινό και αφοσιωμένο σύμμαχο όπως η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο".

Αναφέρει ότι "οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκονται στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών", σημειώνοντας ότι "η θετική ροπή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ξεκίνησε με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά συνεχίστηκε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη".

Επίσης, ελπίζει, σε ακόμα στενότερη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ "για να αντιμετωπίσουν την αυξανομενη πρόκληση από την Κίνα και να διασφαλίσουν ότι οι κινεζικές επενδύσεις δεν θέτουν σε κίνδυνο τη συλλογική μας ασφάλεια ή τις αξίες μας", αλλά και σε επέκταση των ελληνοαμερικανικών επιχειρηματικών δεσμών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας εκφράζει στην συνέντευξή του, την "βαθιά ενόχλησή" του από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν και την κυβέρνηση της Τουρκίας, "από την απόφαση να δεχθούν τους ρωσικούς S-400 μέχρι την απόφαση να εισβάλουν στη Βορειοανατολική Συρία".

Κάνει λόγο για "αδικαιολόγητη ξένη ανάμιξη οχι μόνο απο την Τουρκία, αλλά και από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία", ανάμιξη η οποία "συμβάλλει σε έναν επικίνδυνο κύκλο βίας στη Λιβύη" και χαρακτηρίζει "ιδιαίτερα ανησυχητική" την προσπάθεια της Ρωσίας να "εκμεταλλευθεί τη διαμάχη, δεδομένων των αναφορών για αύξηση της παρουσίας Ρώσων μισθοφόρων", ενώ "επιπροσθέτως μοιάζει να μπαίνουν ελεύθερα όπλα στη χώρα, παρά το εμπάργκο του ΟΗΕ έναντι της Λιβύης".

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στα Παραπολιτικά που κυκλοφορούν