Τζ. Πάουελ: Παροδικός ο πληθωρισμός, απέχουμε αρκετά από αλλαγή πολιτικής της Fed

Τζ. Πάουελ: Παροδικός ο πληθωρισμός, απέχουμε αρκετά από αλλαγή πολιτικής της Fed

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ «εξακολουθεί να απέχει πολύ» από την πρόοδο που επιθυμεί να δει η ομοσπονδιακή τράπεζα προτού μειώσει τη στήριξή της στην οικονομία, ενώ ο υψηλός πληθωρισμός θα μειωθεί «τους προσεχείς μήνες», ανέφερε ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ στην τοποθέτησή του στο Κογκρέσο, κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες για αλλαγή πολιτικής νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Ειδικότερα, στην τακτική ενημέρωσή του προς το Σώμα σήμερα Τετάρτη, ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ είπε ότι «ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί σημαντικά και πιθανότατα θα παραμείνει αυξημένος τους επόμενους μήνες πριν μετριαστεί», επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση της Fed ότι παρά τις ανησυχίες οι τρέχουσες αυξήσεις των τιμών συνδέονται με το άνοιγμα της οικονομίας και θα αποδειχθούν παροδικές.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Πάουελ, «υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος» για την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, η οποία υπολείπεται κατά 7,5 εκατομμύρια θέσεις από το επίπεδο που ήταν πριν από την πανδημία, με το μεγαλύτερο βάρος να έχει πέσει κυρίως στους εργαζόμενους με τους χαμηλότερους μισθούς και τις μεγάλες μειονοτικές ομάδες.

Ουσιαστικά οι τοποθέτηση Πάουελ στα βασικά της σημεία υποστηρίζει απόλυτα την έως τώρα διατυπωμένη θέση της Fed, ότι εφόσον συνεχιστεί η ταχεία ανάκαμψη θα επαναφέρει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ότι με την πάροδο του χρόνου ο πληθωρισμός θα βρεθεί αγκυροβολημένος γύρω από τον στόχο του 2% της τράπεζας, και ως εκ τούτων δεν συντρέχει λόγος να επισπευσθεί η οποιαδήποτε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Το τελευταίο διάστημα το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο στις δηλώσεις της Fed και των αξιωματούχων της, αναζητώντας ενδείξεις για το πότε η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να περιορίζει τα 120 δισ. δολάρια ανά μήνα σε αγορές ομολόγων, την ώρα που διατηρεί τα επιτόκια της σταθερά σχεδόν στο μηδέν.

Από την πλευρά του όμως, ο Τζ. Πάουελ σημείωσε στο Κογκρέσο ότι τα δύο μέτρα πολιτικής «μαζί με την ισχυρή καθοδήγησή μας για τα επιτόκια και τον ισολογισμό μας, θα διασφαλίσουν ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να παρέχει ισχυρή υποστήριξη στην οικονομία έως ότου ολοκληρωθεί η ανάκαμψη».

«Οι συνθήκες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να βελτιώνονται, αλλά υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Οι αύξηση των θέσεων εργασίας θα πρέπει να παραμείνει ισχυρή τους επόμενους μήνες, καθώς συνεχίζουν να βελτιώνονται οι συνθήκες της δημόσιας υγείας συνεχίζουν, και την ίδια ώρα μετριάζονται άλλοι αρνητικοί παράγοντες σχετιζόμενοι με την πανδημία», πρόσθεσε.