Τζ. Πάιατ: Ο κορονοϊός θυμίζει το Περλ Χάρμπορ

Τζ. Πάιατ: Ο κορονοϊός θυμίζει το Περλ Χάρμπορ

«Η κατάσταση είναι σαν το Περλ Χάρμπορ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στην ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στην χώρα του, εκφράζοντας παράλληλα όμως την αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ θα βγουν περισσότερο ισχυροποιημένες από αυτή την κρίση.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο κ. Πάιατ, μιλώντας από την πρεσβευτική κατοικία, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης με Έλληνες δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση αλλά έχουμε εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά μας. Η κατάσταση είναι σαν το Περλ Χάρμπορ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

Ο Αμερικανός διπλωμάτης παρομοίασε την εξάπλωση του κορονοϊού στις ΗΠΑ με την αιφνιδιαστική επίθεση που υπέστη η χώρα του από τους Ιάπωνες στο Περλ Χάρμπορ το 1941, ωστόσο θεωρεί πω η παρούσα κατάσταση πρόκειται να ενεργοποιήσει την επιστημονική και βιομηχανική μηχανή της χώρας του, ενώ υποστήριξε πως «Όλοι είναι αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει εμβόλιο».

Αναφορικά με την ελληνο-αμερικανική συνεργασία στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Πάιατ χαρακτήρισε έξοχη την συνεργασία που έχει με την χώρα μας και αναφέρθηκε στις τακτικές συνομιλίες που έχει με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη.

Παράλληλα, ο Πρέσβης των ΗΠΑ την Αθήνα δήλωσε πως αυτό που τώρα προέχει είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, ωστόσο πρόσθεσε όμως ότι μετά την λήξη των εκτάκτων συνθηκών θα πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε μια σειρά ερωτημάτων, μεταξύ των οποίων είναι το «πώς δημιουργήθηκε αυτός ο ιός;» και «ποια ήταν τα γεγονότα που του επέτρεψαν να εξαπλωθεί τόσο γρήγορα από την πόλη Γουχάν σε όλο τον πλανήτη;».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση και αν θεωρεί ότι θα επαναληφθούν οι προσπάθειες εισβολής από χιλιάδες μεταναστών στον Έβρο, ο κ. Πάιατ ανέφερε ότι «Τέσσερις εβδομάδες πριν ήμουν στην Αλεξανδρούπολη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Πάλμερ. Ήμουν ο μοναδικός πρεσβευτής χώρας που δεν είναι μέλος της ΕΕ που έκανα τον κόπο να ταξιδέψω στον Έβρο. Μίλησα για το γεγονός ότι η Τουρκία εργαλειοποίησε και παραπλάνησε τους μετανάστες που μετακίνησε στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

Παράλληλα, έκανε λογο για επιτυχημένη κινητοποίηση από πλευράς ελληνικών Αρχών και από πλευράς ΕΕ που συντονίστηκε με την ελληνική κυβέρνηση για αντιμετώπιση μιας έκρυθμης κατάστασης στην ελληνοτουρκική μεθόριο.