Τζ. Πάιατ: Εξορθολογίστε το κράτος, οι επενδυτές ζητούν προβλεψιμότητα

Τζ. Πάιατ: Εξορθολογίστε το κράτος, οι επενδυτές ζητούν προβλεψιμότητα

 

Η άρση των εμποδίων για τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα, μέσω της μεταρρύθμισης του κράτους, είναι το «κλειδί» που μπορεί να απελευθερώσει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δηλώνει ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ.

Σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική», με αφορμή την 83η ΔΕΘ, ο κ. Πάιατ προτρέπει την κυβέρνηση να στείλει μήνυμα ότι δεν θα σπαταλήσει τα δημοσιονομικά οφέλη που η χώρα αποκόμισε μέσα από τις θυσίες των προηγούμενων ετών, και δηλώνει αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει σε αμερικανικές επενδύσεις κάποιων δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο επόμενο έτος.

Σε ερώτηση για το πού δίνουν έμφαση οι Αμερικανοί επενδυτές προκειμένου να εμπλακούν σε ένα project στην Ελλάδα, ο Αμερικανός διπλωμάτης απαντά ευθέως με μία λέξη: «Προβλεψιμότητα». Και εξηγεί:

«Ο υπ' αριθμόν 1 παράγοντας για τους Αμερικανούς επενδυτές είναι ο ρόλος του κράτους. Γι' αυτό και είναι τόσο σημαντική η διοικητική μεταρρύθμιση και η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Η φορολόγηση είναι τελικά κάτι που ο επενδυτής μπορεί να προϋπολογίσει. Αυτό το οποίο αντιθέτως δεν μπορεί να προϋπολογίσει είναι οι ασύμμετρες ανατροπές στις εκάστοτε πολιτικές. Γι' αυτό, για παράδειγμα, είναι τόσο σημαντικό να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό. Έχουμε πολύ μεγάλες αμερικανικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην επένδυση. Την πρώτη μέρα που ήρθα στην Ελλάδα υπήρχαν στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα για τριβές κατά την υλοποίηση της επένδυσης. Σήμερα συζητάμε ακόμη για τα ίδια θέματα».

«Μετά το τέλος του μνημονίου είστε καπετάνιοι του δικού σας σκάφους. Η Ελλάδα θα καθορίσει τις δικές της οικονομικές πολιτικές. Υπάρχει πολλή και σκληρή δουλειά να γίνει προκειμένου να αποκατασταθεί η απώλεια του 25% στην ελληνική οικονομία, η οποία συνεχίζει με ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ανεργίας. Όμως υπάρχει πρόοδος και η αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα κοιτάζει ξανά προς τη μεριά της Ελλάδας», είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης.

«Έχω κάνει πολλή δουλειά προς αυτήν την κατεύθυνση κι έχει υπάρξει μεγάλη ενθάρρυνση από τον πρόεδρο Τραμπ και τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, στο αμερικανικό σύστημα, όταν η κυβέρνηση λέει κάτι, δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι επιχειρήσεις θα ανταποκριθούν. (…) Υπάρχουν ευκαιρίες εδώ. Όχι μόνο στην Ελλάδα, ως αγορά 11 εκατ. ανθρώπων, αλλά και στην Ελλάδα ως κόμβο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων. Αυτό που αναζητούν οι αγορές και δη οι αμερικανικές αγορές είναι το σήμα ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να μη σπαταλήσει τα δημοσιονομικά κέρδη που αποκόμισε έπειτα από μεγάλες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια και να συνεχίσει την πρόοδο στη διοικητική μεταρρύθμιση. Αίροντας εμπόδια για τις επενδύσεις. Εξορθολογίζοντας το κράτος. Δημιουργώντας ένα περιβάλλον που θα επιβραβεύει την καινοτομία και θα ωθεί τις επιχειρήσεις μπροστά», τονίζει ο Πρέσβης των ΗΠΑ.

Σε ότι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ.Πάιατ σημειώνει ότι «η Ελλάδα είναι σήμερα μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων στις ΗΠΑ. Υπάρχει επίσης η δυναμική για την έλευση πολύ μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Βλέπουμε επενδύσεις κάποιων δισεκατομμυρίων δολαρίων τον επόμενο χρόνο, αν η ελληνική κυβέρνηση στέλνει τα σωστά σήματα».