Τζ. Μπάιντεν σε Ν. Αναστασιάδη: Οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο σημαντικό εταίρο

Τζ. Μπάιντεν σε Ν. Αναστασιάδη: Οι ΗΠΑ θεωρούν την Κύπρο σημαντικό εταίρο

Επιστολή στον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη απέστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαιώνοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίσουν να θεωρούν την Κύπρο ως σημαντικό εταίρο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, εκφράζει  τη δέσμευση ότι θα εργαστεί για την περαιτέρω εμβάθυνση των ισχυρών δεσμών ΗΠΑ - Κύπρου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε σε επιστολή που του είχε αποστείλει ο Κύπριος πρόεδρος στις 14 Μαΐου.

Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, ο κ. Μπάιντεν ευχαριστεί στην επιστολή του τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ηγετική στάση, τη φιλία και τον σημαντικό ρόλο που η Κύπρος διαδραματίζει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και αναφέρει ότι αδημονεί να εργαστεί μαζί με τον κ. Αναστασιάδη, για την αντιμετώπιση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Επίσης, ο  πρόεδρος των ΗΠΑ εκφράζει εκτίμηση για την ενημέρωση που έτυχε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την επιστολή του στις 14 Μαΐου για την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη και εκφράζει την ξεκάθαρη θέση για επανένωση της Κύπρου, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ενώ χαιρετίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Σημαντικότατη αναφορά κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος στο θέμα της Αμμοχώστου, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι τις ΗΠΑ ανησυχεί η μονομερής απόφαση των Τουρκοκυπρίων, με τη στήριξη της Τουρκίας, για άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων τον Οκτώβριο του 2020.

Ο κ. Μπάιντεν αναφέρει οι ΗΠΑ κάλεσαν θα συνεχίσουν να καλούν για να αναστραφεί αυτή η απόφαση της τουρκικής πλευράς και θα αποθαρρύνουν, όπως χαρακτηριστικά τονίζει, περαιτέρω προκλητικές ενέργειες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει, επίσης, ότι η κυβέρνηση του θα συνεχίσει να ενθαρρύνει για εποικοδομητική τουρκική εμπλοκή στον επόμενο γύρο συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος Μπάιντεν εκφράζει την επιθυμία του σύντομα να συνεχίσει τις συζητήσεις του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τα πολλά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.