Tζ. Μπάιντεν: Εξαιρετικά παραγωγική η Σύνοδος των G7

Tζ. Μπάιντεν: Εξαιρετικά παραγωγική η Σύνοδος των G7

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χώρων (G7) που ολοκληρώθηκε σήμερα στην Αγγλία "εξαιρετικά συνεργατική και παραγωγική", επαναλαμβάνοντας πως "η Αμερική επιστρέφει" κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του αυτής, της πρώτης στο εξωτερικό.

"Όλος o κόσμος γύρω από το τραπέζι αντιλήφθηκε και αντιλαμβάνεται τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και την ευθύνη των δημοκρατιών μας", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στο αεροδρόμιο Νιουκουέι, στη νοτιοδυτική Αγγλία, πριν αναχωρήσει για τη συνάντησή του με τη βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο του Ουίνδσορ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπόσχεται ότι θα είναι "πολύ σαφής" με τον Β. Πούτιν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα είναι "πολύ σαφής" με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για τις διαφωνίες τους κατά την πρώτη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Τετάρτη, αναγνωρίζοντας ότι οι αμερικανορωσικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα "στο πιο χαμηλό σημείο".

"Δεν είναι ένας διαγωνισμός για το ποιος είναι ο καλύτερος σε μια συνέντευξη Τύπου ώστε ο άλλος να έρθει σε δύσκολη θέση, θα πούμε με πολύ σαφή τρόπο ποιοι είναι οι όροι που πρέπει να εκπληρωθούν προκειμένου να αποκτήσουμε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση", είπε στους δημοσιογράφους ο Μπάιντεν στο Νιουκουέι (Αγγλία), μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της G7.

 Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε νωρίτερα ότι αναμένει η συνάντησή του αυτή την εβδομάδα με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να βοηθήσει προκειμένου να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο χωρών και να αποκατασταθούν οι προσωπικές επαφές, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Για να αποκατασταθούν οι προσωπικές μας επαφές, σχέσεις, για να υπάρξει άμεσος διάλογος, για να δημιουργηθούν πραγματικά λειτουργικοί μηχανισμοί σε αυτούς τους τομείς που αντιπροσωπεύουν αμοιβαία συμφέροντα…» δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το Interfax σε απόσπασμα συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση η οποία θα δημοσιοποιηθεί αργότερα.

Διαβάστε ακόμα:

Σαρλ Μισέλ: H G7 θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων κατά του κορονοϊού παγκοσμίως

Κίνα προς G7: Οι «μικρές» ομάδες χωρών δεν κυβερνούν τον κόσμο

Οι G7 θέλουν να σταματήσουν την επέλαση της Κίνας με τον δικό τους «Δρόμο του Μεταξιού»

G7: Η Κίνα καλείται να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαίωματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και στο Χονγκ Κονγκ

Η... γεωγραφία της Βόρειας Ιρλανδίας «δίχασε» Μακρόν-Τζόνσον

G7: Συμφωνία για δωρεά 1 δισ. δόσεων εμβολίου σε άλλες χώρες