Τζ. Άσαντζ: Ο Τραμπ προσέφερε χάρη για «άρνηση» του ρόλου της Ρωσίας

Τζ. Άσαντζ: Ο Τραμπ προσέφερε χάρη για «άρνηση» του ρόλου της Ρωσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να προσέφερε στον ιδρυτή της αποκαλυπτικής ιστοσελίδας WikiLeaks χάρη με την προϋπόθεση ότι αυτός θα έλεγε ότι δεν υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές του 2016. 

Την αποκάλυψη την οποία φέρεται να κάνει μάρτυρας της υπόθεσης, έθεσε υπόψη του δικαστηρίου, ο δικηγόρος του Ασαντζ ενόψει της δίκης για την έκδοση του την επόμενη βδομάδα και έγινε ήδη δεκτή προς εξέταση από την πρόεδρο του δικαστηρίου του Γουέστμινστερ. 

Σημειώνεται ότι μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Δημοκρατικών και της τότε υποψήφιας για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον, είχαν υποκλαπεί ηλεκτρονικά πριν δημοσιοποιηθούν από την ιστοσελίδα Wikileaks το 2016.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο μεσάζων για λογαριασμό του Τραμπ ήταν η πρώην  Βουλευτής Ντανα Ρορμπαχερ. 

Ο δικηγόρος του Ασάντζ, Έντουαρντ Φιτζέραλντ, όπως σημειώνει ο Guardian, αναφέρθηκε σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πρώην βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Ντάνα Ροχραμπάτσερ είχε δει τον Ασάνζ όταν αυτός βρισκόταν στην πρεσβεία του Εκουαδόρ τον Αύγουστο του 2017.

"Η Ροχραμπάτσερ πήγε να δει τον Ασάνζ και, κατόπιν εντολής του προέδρου, του προσέφερε απονομή χάριτος ή κάποια άλλη διέξοδο αν ο κ. Ασάνζ...υποστηρίξει ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις διαρροές του Δημοκρατικού κόμματος" είπε ο δικηγόρος στο δικαστήριο.

Ο  Τζούλιαν Ασαντζ που αποκάλυψε πληροφορίες κρίσιμες για το δημόσιο συμφέρον των ΗΠΑ  θα μπορούσε να καταδικαστεί σε 175 χρόνια φυλάκισης. 

Κι αυτό γιατί στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες που περιλαμβάνουν δημοσίευση και παροχή πληροφοριών στους δημοσιογράφους, συνωμοσία και παραβίαση του νόμου για κατασκοπία, επειδή το 2010 δημοσιοποίησε μέσω του αποκαλυπτικού ιστότοπου  περίπου 250.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα και 500.000 απόρρητα έγγραφα για τη δράση του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. 

Οι αμερικανικές αρχές του προσάπτουν ότι έβαλε σε κίνδυνο τη ζωή πολλών από τις πηγές τους.