Twitter: Η είσοδος του Έλον Μασκ στο διοικητικό συμβούλιο προκαλεί αντιδράσεις

Twitter: Η είσοδος του Έλον Μασκ στο διοικητικό συμβούλιο προκαλεί αντιδράσεις

Το νέο ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ παίρνει θέση στο διοικητικό συμβούλιο του Twitter έχει προκαλέσει πανικό σε κάποιους υπαλλήλους του μέσου κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι φέρονται να ανησυχούν για το μέλλον του μέσου, καθώς και για το κατά πόσο η εταιρεία θα διατηρήσει στο εξής τη δυνατότητα να «ελέγχει» το περιεχόμενο προς δημοσίευση, ανέφεραν στο Reuters πηγές της εταιρείας.

Λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική αποκάλυψη αυτή την εβδομάδα ότι ο Μασκ, ένας αυτοαποκαλούμενος «απόλυτος της ελευθερίας του λόγου», απέκτησε αρκετές μετοχές ώστε να γίνει ο κορυφαίος μέτοχος του Twitter, συντηρητικοί άρχισαν να κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με εκκλήσεις για επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αποκλείστηκε από το Facebook και το Twitter μετά την εξέγερση του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου, λόγω ανησυχιών για υποκίνηση βίας.

«Τώρα που ο @ElonMusk είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του Twitter, ήρθε η ώρα να αρθεί η πολιτική λογοκρισία. Ω... και ΦΕΡΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ!", έγραψε στο Twitter η Ρεπουμπλικανός μέλος του Κογκρέσου Λόρεν Μπόμπερτ τη Δευτέρα.

Παρά την υπενθύμιση από το Twitter αυτή την εβδομάδα ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν λαμβάνει αποφάσεις πολιτικής, τέσσερις υπάλληλοι του που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι ανησυχούν για την ικανότητα του Μασκ να επηρεάσει τις πολιτικές της εταιρείας σε σχέση με καταχρηστικούς χρήστες και επιβλαβές περιεχόμενο.

Με τον Μασκ στο διοικητικό συμβούλιο, οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι οι μετριοπαθείς απόψεις του θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις μακροχρόνιες προσπάθειες να γίνει το Twitter ένας χώρος υγιούς λόγου και να δοθεί περισσότερος χώρος στο διαδικτυακό τρόλινγκ.

Στον απόηχο της μποκαρίσματος του Τραμπ από το Facebook και το Twitter, ο δισεκατομμυριούχος έγραψε στο Twitter ότι πολλοί άνθρωποι θα μπορούσαν να είναι δυσαρεστημένοι με τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας οι οποίες ενεργούν «ως ο de facto ελεγκτής της ελευθερίας του λόγου».

Ο Μασκ δεν έχει εκφράσει δημοσίως τι θέλει να κάνει ως νέο μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ωστόσο υπάρχουν ήδη γράφονται διάφορα σχετικά με τις προθέσεις του: Μια εβδομάδα πριν αποκαλύψει ότι απέκτησε μερίδιο 9,1% στο Twitter, έκανε δημοσκόπηση, μεταξύ των 80 εκ. ακολούθων του για το αν ο ιστότοπος συμμορφώνεται με την αρχή της ελευθερίας του λόγου και η πλειοψηφία ψήφισε όχι.

Οι υπάλληλοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν με το φόβο της τιμωρίας, θυμίζουν ότι Μασκ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το Twitter για να επιτεθεί στους επικριτές του. Το 2018, ο Μασκ δέχτηκε πυρά, επειδή κατηγόρησε Βρετανό δύτη που είχε βοηθήσει στη διάσωση παιδιών τα οποία είχαν παγιδευτεί σε σπηλιά στην Ταϊλάνδη, ότι ήταν παιδόφιλος.

Ο Μασκ κέρδισε υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης που άσκησε ο δύτης εναντίον του, το 2019. Κληθείς να σχολιάσει, εκπρόσωπος του Twitter επανέλαβε ότι το διοικητικό συμβούλιο «διαδραματίζει σημαντικό συμβουλευτικό και ρόλο», αλλά οι καθημερινές λειτουργίες και αποφάσεις λαμβάνονται από τη διοίκηση και τους υπαλλήλους του Twitter.

«Το Twitter έχει δεσμευτεί στην αμεροληψία στην ανάπτυξη και την επιβολή των πολιτικών και των κανόνων του», ανέφερε ο εκπρόσωπος. Ωστόσο, υπάλληλοι που μίλησαν στο Reuters δεν ήταν τόσο σίγουροι για τη δέσμευση της εταιρείας σε αυτό. «Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι (το διοικητικό συμβούλιο) δεν έχει επιρροή», είπε υπάλληλος. «Αν είναι έτσι, γιατί ο Έλον να θέλει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο;», διερωτήθηκε.

Ωστόσο, άλλοι υπάλληλοι που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι η συμμετοχή του Μασκ θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση του ρυθμού ανανέωσης του μέσου, καθώς και στην κυκλοφορία νέων προϊόντων, προσφέροντας νέα προοπτική στο Twitter.

Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter κατέχει εξέχουσα θέση στις συζητήσεις εντός του Twitter, περισσότερο από ό,τι σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας, ανέφερε υπάλληλος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε αντίθεση με τη Meta, όπου ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος Μάρκ Ζούκερμπεργκ ελέγχει την εταιρεία μέσω μιας δομής μετοχών διπλής κατηγορίας, το Twitter έχει μόνο μία κατηγορία μετοχών που το καθιστά πιο ευάλωτο σε ακτιβιστές όπως ο Μασκ.

Η επιστροφή Τραμπ;

Υπάλληλος που γνωρίζει τις λειτουργίες της εταιρείας τόνισε πάντως, ότι δεν υπάρχουν τρέχοντα σχέδια για την επιστροφή του Τραμπ. Αλλά βετεράνος αναλυτής στον κλάδο των αυτοκινήτων, γνώστης της φιλοσοφίας που διέπει τη λειτουργία του Μασκ στην Tesla, τόνισε ότι είναι πιθανόν μόνο θέμα χρόνου.

«Δεν θα εκπλαγώ» αν το Twitter αποκαταστήσει τον λογαριασμό του Τραμπ τώρα που ο Έλον κατέχει σχεδόν το 10% της εταιρείας», είπε.

Μακροπρόθεσμα, οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι η εμπλοκή του Μασκ μπορεί να αλλάξει την εταιρική κουλτούρα του Twitter. Ο Μασκ έχει δεχτεί ευρεία κριτική για αναρτήσεις σχετικά με τρανς, προσπάθειες να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του COVID-19, ενώ έχει συγκρίνει τους παγκόσμιους ηγέτες με τον Χίτλερ.