Τυνησία: Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα καλεί σε διάλογο ώστε να επιλυθεί η κρίση

Τυνησία: Το ισλαμικό κόμμα Ενάχντα καλεί σε διάλογο ώστε να επιλυθεί η κρίση

Το μεγαλύτερο κόμμα της Τυνησίας, το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Ενάχντα, ζήτησε σήμερα Τρίτη πολιτικό διάλογο προκειμένου να εξέλθει η χώρα από την κρίση αφού κατηγόρησε τον πρόεδρο Κάις Σάγεντ για πραξικόπημα όταν απέπεμψε τον πρωθυπουργό και ανέστειλε τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Το Ενάχντα εξέδωσε οδηγίες προς τους υποστηρικτές του μέσω κομματικών παραρτημάτων προκειμένου να μην επαναλάβουν μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο και να αποφύγουν τις διαδηλώσεις, σε μια ανατροπή της έκκλησης που είχε απευθύνει νωρίτερα ο ηγέτης τους Ρασίντ Γανούσι να κατέβουν στους δρόμους.

Αν και ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος ήθελαν να διατηρηθεί μια παρουσία στους δρόμους, οι ηγέτες του αποφάσισαν να αποφύγουν οιασδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση και να επιτρέψουν μια περίοδο ηρεμίας, δήλωσαν νωρίτερα σήμερα δύο αξιωματουχοι του Ενάχντα.

Η περιοχή έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου αντιπαρατέθηκαν χθες Δευτέρα εκατοντάδες υποστηρικτές του Ενάχντα και του Σάγεντ, δεν είχε καθόλου κόσμο σήμερα το πρωί. Οι υποστηρικτές του Ενάχντα έφυγαν από το Κοινοβούλιο χθες το απόγευμα και δεν έχουν επιστρέψει από τότε.

Η μεγαλύτερη κρίση από το 2011

 

Η Τυνησία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση από την επανάσταση του 2011 που έφερε τη δημοκρατία στη χώρα. Ο Σάγεντ είπε πως οι ενέργειές του συνάδουν με μια ρήτρα του Συντάγματος που επιτρέπει τη λήψη έκτακτων μέτρων σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το Ενάχντα και τα άλλα τρία μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα κατήγγειλαν την κίνηση αυτή ως πραξικόπημα.

Τυνησιακή πολιτική πηγή δήλωσε πως η γειτονική Αλγερία κάλεσε τον Σάγεντ και τους αντιπάλους του να σταματήσουν την αντιπαράθεση και να αποφύγουν περαιτέρω αποσταθεροποίηση ή την επέμβαση οιωνδήποτε εξωτερικών δυνάμεων.

Έκκληση ΗΠΑ για εμμονή στις αρχές της δημοκρατίας

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε στον Σάγεντ αργά χθες Δευτέρα και δήλωσε ότι τον κάλεσε να «εμμείνει στις αρχές της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Σάγεντ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ποιος θα είναι ο νέος μεταβατικός πρωθυπουργός και έχει πει ότι θα αντικαταστήσει τους υπουργούς Άμυνας και Δικαιοσύνης. Δεν έχει πει αν άλλοι υπουργοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ισχυρού συνδικάτου UGTT δήλωσε πως ο Τυνήσιος πρόεδρος είπε στις κυριότερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών περιλαμβανομένου του συνδικάτου πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι προσωρινή και πως θα «προστατεύσει τη δημοκρατική πορεία».

Ο Κάις Σάγεντ είπε σε συνάντηση χθες πως οι ελευθερίες και τα δικαιώματα των Τυνήσιων δεν θα επηρεαστούν κατά κανέναν τρόπο, είπε ο Σάμι Τάχρι, αξιωματούχος του UGTT.