Τυνησία - Κορονοϊός: Σε ισχύ νέα μέτρα περιορισμού καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 20.000

Τυνησία - Κορονοϊός: Σε ισχύ νέα μέτρα περιορισμού καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 20.000

Οι αρχές της Τυνησίας αποφάσισαν να απαγορευθούν όλες τις συγκεντρώσεις πολιτών ανεξαιρέτως και να μειωθεί το ωράριο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, στην προσπάθειά τους να επιβραδύνουν την επιταχυνόμενη εξάπλωση του κορονοϊού, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πρωθυπουργός της χώρας Χισέμ αλ Μασίσι.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς εκφράζονται πλέον ολοένα πιο έντονα φόβοι ότι τα νοσοκομεία στη χώρα της βόρειας Αφρικής οδεύουν σε κορεσμό και σύντομα δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την πανδημία, καθώς η διαθεσιμότητα κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μειώνεται ολοένα περισσότερο.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τις 95 κλίνες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία σε 220 ως τα τέλη του Νοεμβρίου και αναμένει το ίδιο διάστημα οι περίπου 100 κλίνες σε ιδιωτικές δομές υγείας να έχουν φθάσει τις 200.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι κατέγραψε 1.223 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με το σύνολο των περιπτώσεων να φθάνει τις 20.944. Εξ αυτών, 276 ασθενείς έχουν υποκύψει στην COVID-19 ως αυτό το στάδιο. Την 27η Ιουνίου, προτού ανοίξουν ξανά τα τυνησιακά σύνορα, οι μολύνσεις ήταν γύρω στις χίλιες.

Ο Μασίσι, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα, τόνισε πως έδωσε εντολή στους κυβερνήτες να επιβάλουν lockdown σε τοπικό επίπεδο εάν κρίνεται απαραίτητο. Ωστόσο χαρακτήρισε αδιανόητο το ενδεχόμενο να επανεπιβληθεί περιορισμός σε εθνικό επίπεδο, καθώς η τυνησιακή οικονομία κατέρρευσε όταν επιβλήθηκε αυτό το μέτρο τον Μάρτιο.

Η οικονομία της Τυνησίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, συρρικνώθηκε κατά 21,6% του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, εξαιτίας της πανδημίας και των κυβερνητικών μέτρων για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

AP Photo/Hassene Dridi

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ