Τυνησία: Ελεύθερος αφέθηκε ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ναμπίλ Καρουί

Τυνησία: Ελεύθερος αφέθηκε ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές Ναμπίλ Καρουί

Ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές στην Τυνησία Ναμπίλ Καρουί αφέθηκε ελεύθερος χθες Τετάρτη, τέσσερις ημέρες πριν τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών, την ώρα που τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη νίκη του κόμματος των ισλαμιστών στις βουλευτικές εκλογές.

Ντυμένος στα μαύρα ο Καρουί έγινε δεκτός σαν ήρωας χθες το βράδυ από τους υποστηρικτές του που τον περίμεναν έξω από τη φυλακή Μορνάγκια, 20 χιλιόμετρα από την Τύνιδα. Οι υποστηρικτές του τον σήκωσαν στους ώμους τους, προτού αυτός αποχωρήσει μέσα σε μια μαύρη Μερσεντές χωρίς να κάνει δηλώσεις.

«Είναι ένα καταπληκτικό νέο, θα ήταν δύσκολα χωρίς εκείνον», δήλωσε ο Οσάμα Κελίφι, αξιωματούχος του κόμματος του Καρουί. «Θέλει να δει τον λαό της Τυνησίας, να του εξηγήσει το πρόγραμμά του, θέλει να συμμετάσχει στις εκλογές και να κερδίσει».

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων και στα μέσα ενημέρωσης ο Καρουί κρατείται από τις 23 Αυγούστου, δέκα ημέρες πριν την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, μια σύλληψη την οποία είχε χαρακτηρίσει πολιτική.

Ωστόσο το εφετείο αποφάσισε χθες την απελευθέρωσή του, αν και εξακολουθούν να εκκρεμούν εναντίον του κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη.

Ο Καρουί είχε συγκεντρώσει το 15,58% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πίσω από τον νομικό Καΐς Σάγεντ με 18,4%. Πλέον έχει στη διάθεσή του δύο ημέρες για να πραγματοποιήσει την προεκλογική του εκστρατεία και την Παρασκευή θα αντιμετωπίσει τον Σάγεντ σε τηλεμαχία.

Διασπασμένο κοινοβούλιο

Η απελευθέρωση του Καρουί τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητα από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, σύμφωνα με τα οποία το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα ήρθε πρώτο με 52 έδρες σε σύνολο 217 και άρα θα αναλάβει τον σχηματισμό κυβέρνησης, κάτι το οποίο προμηνύεται δύσκολο εξαιτίας του κατακερματισμού του κοινοβουλίου.

Το κόμμα «Καρδιά της Τυνησίας» του Καρουί συγκέντρωσε 38 έδρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ