«Τύμπανα» πολέμου στη Συρία - Νεκροί 33 Τούρκοι στρατιώτες

«Τύμπανα» πολέμου στη Συρία - Νεκροί 33 Τούρκοι στρατιώτες

Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στην περιοχή της Ιντλίμπ με 33 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες μετά από αεροπορική επιδρομή και τις κατηγορίες που διαρρέονται σε τουρκικά ΜΜΕ για συμμετοχή των ρωσικών δυνάμεων. Την ίδια στιγμή το Συριακό Παρατηρητήριο κάνει λόγο για 34 νεκρούς Τούρκους στρατιώτες.

Συνολικά 33 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν δήλωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο στην αρχή για 29 απώλειες. Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι ουδείς από τους δεκάδες άλλους Τούρκους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πρωτύτερα, όπως μετέδωσε το CNN Turk, είκοσι δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ από αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάλ αλ Ασαντ.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο νομάρχης Αντιόχειας, ο οποίος ζήτησε να μην υπάρξει πανικός ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις. Ανέφερε μόνο ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Μετά την είδηση αυτή Τούρκοι πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στο νοσοκομείο στο Reyhanli για να έχουν ενημέρωση για τους τραυματίες. 

Νωρίτερα το πρακτορείο Anadolu έκανε αναφορά για εννέα νεκρούς Τούρκοι στρατιώτες από αεροπορική επιδρομή που πραγματοποιήθηκε εναντίον τουρκικών δυνάμεων που είχαν αναπτυχθεί κοντά στην κωμόπολη Bullion, νότια της Ιντλίμπ.

Τούρκος αξιωματούχος «ενοχοποίησε» για την επίθεση το καθεστώς Άσαντ. Ωστόσο, φήμες που διαρρέονται σε τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για συμμετοχή ρωσικών αεροσκαφών στον βομβαρδισμό.

Έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας στο Προεδρικό Μέγαρο με το επιτελείο του, το οποίο διήρκεσε δύο ώρες.

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος Ερντογάν επικοινώνησε τηλεφωνικά με την αρχηγό του Καλού κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ η οποία ακύρωσε την επίσκεψή της στο Μπαλίκεσιρ και επέστρεψε στην Άγκυρα.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με τις ΗΠΑ μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ. 

Σύμφωνα με το CNN Turk o υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε επικοινωνία με τον Γ.Γ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ. Ωστόσο δεν έγινε γνωστό αν αναφέρθηκαν στο Συριακό ζήτημα.

Επίσης έκτακτη σύσκεψη της κεντρικής επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, συγκάλεσε και ο αρχηγός του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με αναφορές από την Τουρκία, η Turk Telekom έκοψε την πρόσβαση χρηστών στο Twitter, ενώ υπάρχει χαμηλή ταχύτητα στο internet σε ολόκληρη τη χώρα.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας  κατηγόρησε νωρίτερα την Πέμπτη την Τουρκία ότι παραβιάζει τη μεταξύ τους συμφωνία για τη Συρία, στέλνοντας παρανόμως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βάλλοντας με το πυροβολικό της στην Ιντλίμπ για να στηρίξει τους αντάρτες που πολεμούν τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος.