ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 920,03 -7,26 (-0,78 %)

Τζίρος: 68,72 εκατ. €   RT

Ηλίας Μόσιαλος: Τυχόν τέταρτο κύμα του κορονοϊού δεν θα επηρεάσει όσους έχουν εμβολιαστεί

Τυχόν τέταρτο κύμα του κορονοϊού δεν θα επηρεάσει όσους έχουν εμβολιαστεί
Φωτογραφία αρχείου

Την εκτίμηση πως εάν υπάρξει τέταρτο κύμα πανδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, αυτό δεν θα έρθει άμεσα αλλά και σε περίπτωση που έρθει δεν θα επηρεάσει όσους έχουν εμβολιαστεί, εξέφρασε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος.

«Εάν θα υπάρξει έξαρση της πανδημίας, αυτή θα αφορά κυρίως όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είτε γιατί δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ειδικούς λόγους, είτε γιατί δεν προβλέπεται να εμβολιαστούν… κυρίως τα παιδιά», ανέφερε ο Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Σημείωσε, μάλιστα, ότι ένας παράγοντας για να μην υπάρξει τέταρτο κύμα και να μην έχει επιπτώσεις σε παιδιά είναι να εμβολιαστούν όσοι το δυνατόν περισσότεροι ενήλικες.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, τα στοιχεία που προκύπτουν από το Ισραήλ και τη Βρετανία, όπου η μεγάλη πλειοψηφία των ενηλίκων έχει εμβολιαστεί, δείχνουν ότι παράλληλα έχουν μειωθεί οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά. «Έχουν χτίσει το τείχος ανοσίας στην κοινότητα σε πολύ μεγάλο ποσοστό» εξήγησε.

Ο Η. Μόσιαλος ανέφερε επίσης ότι δεν επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι για χίλιους διασωληνωμένους και αυτό οφείλεται στον εμβολιασμό ο όποιος ωστόσο δεν έχει φτάσει στο ικανοποιητικό σημείο που θέλουμε για να έχουμε την ανοσία τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Η. Μόσιαλο όσοι έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου είναι προστατευμένοι σε συντριπτικό ποσοστό ενώ  όσοι ξεκίνησαν το εμβολιασμό τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο θα πρέπει να κάνουν αναμνηστική δόση το φθινόπωρο, με πρώτους όσους ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες. 

Ανέφερε ακόμα πως όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η διάρκεια του εμβολίου θα διαρκεί ένα χρόνο και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε εμβόλια κατά του κορονοϊού για πολλά ακόμη χρόνια.

Ο Η. Μόσιαλος τάχθηκε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, ενώ υπογράμμισε ότι θα πρέπει ο κόσμος να πειστεί να  εμβολιαστεί.

«Τα εμβόλια των Pfizer και AstraZeneca είναι πολύ αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις», ανέφερε μεταξύ άλλων καθηγητής προσθέτοντας πως επειδή η ινδική μετάλλαξη τείνει να επικρατήσει στην Ευρώπη, εξέλιξη που συνιστά έναν επιπλέον λόγο ώστε να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί. 

Τέλος, ανέφερε ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν τα τεστ αντισωμάτων για να γνωρίζουμε την κατάσταση στον πληθυσμό.