ΤτΕ: Ξεπέρασε το 1 δισ. η αύξηση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο

ΤτΕ: Ξεπέρασε το 1 δισ. η αύξηση των καταθέσεων τον Φεβρουάριο

Αύξηση κατά 1.057 εκατ. ευρώ παρουσίασαν, το Φεβρουάριο του 2020, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα, έναντι μείωσης κατά 2.163 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 7,7% από 6,3% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ οι καταθέσεις των επιχειρήσεων εμφάνισαν αύξηση κατά 599 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 1, 196 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 17,3% από 9,4% τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις από νοικοκυριά και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκαν κατά 458 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης κατά 967 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής αυξήθηκε σε 5,8% από 5,6% τον προηγούμενο μήνα.

Όσον αφορά τις χορηγήσεις μείωση κατά 0,7% εμφάνισε ο ρυθμός μεταβολής τους προς τον ιδιωτικό τομέα το Φεβρουάριο, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν θετική κατά 360 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 808 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Φεβρουάριο του 2020, ήταν θετική κατά 520 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 476 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 1,5% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Συγκεκριμένα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων μειώθηκε σε 1,2% από 1,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 418 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 349 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων αυξήθηκε σε 5,5% από 3,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 102 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 127 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 3 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 90 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Τέλος, αρνητική κατά 156 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες έναντι αρνητικής καθαρής ροής 242 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησής τους διαμορφώθηκε στο -2,9%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.