Τσουνάμι κατασχέσεων από την εφορία σε 1,6 εκατ. οφειλέτες

Τσουνάμι κατασχέσεων από την εφορία σε 1,6 εκατ. οφειλέτες

Με μπαράζ 1,6 εκατ. κατασχέσεων στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου θα επιχειρήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να εξασφαλίσει ή ακόμα και να αυξήσει τη ροή των δημοσίων εσόδων, αναφέρει η «Καθημερινή».

Όπως προκύπτει από στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων αποδεικνύονται ιδιαίτερα αποτελεσματικές. 

Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που ελήφθησαν από τα τμήματα δικαστικού και νομικής υποστήριξης των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων ανήλθαν σε 1.602.835 έναντι 746.707 του έτους του 2015.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής» σε ημερήσια βάση γίνονται 530 κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Είναι ενδεικτικό πως εξαιτίας της κρίσης, νοικοκυριά και επιχειρήσεις αφήνουν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Επίσης, συνολικά 95 δισ. ευρώ χρωστούν περίπου οι μισοί φορολογούμενοι. Σε ό,τι αφορά τα χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες, οι συμβολαιογρλαφοι αποφάσισαν να διακόψουν την αποχή από πλειστηριασμούς, που διήρκεσε οκτώ μήνες. Το επόμενο διάστημα θα βγουν στο σφυρί 5.000 ακίνητα.

Παράλληλα, οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εκτοξευτεί περίπου στα 23 δισ. ευρώ ενώ οι τάσεις σύμφωνα με ειδικούς που επικαλείται η «Καθημερινή» είναι ανοδικές.

Ο ρυθμός εκποίησης των ακινήτων θα επιταχυνθεί από τον Σεπτέμβρη, όταν θα είναι πλήρως λειτουργική η πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η οποία δοκιμάζεται ήδη πιλοτικά.