Τσίπρας: Λεηλατείτε τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους για να έχει κάβα προεκλογικά ο Μητσοτάκης

Τσίπρας: Λεηλατείτε τη μεσαία τάξη και τους αδύναμους για να έχει κάβα προεκλογικά ο Μητσοτάκης

Νέα δριμεία επίθεση προς την κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για τις ΑΠΕ. «Εσείς λεηλατείτε της μεσαία τάξη και τους αδύναμους με την ακρίβεια για να έχει κάβα προεκλογικά ο Μητσοτάκης να δίνει ανεπαρκή επιδόματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση συνολικά στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας στους πολιτικούς του αντιπάλους ότι δεν είναι καν «φιλελεύθεροι, ούτε θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικίνδυνης δίνης» και ότι «όσο κι αν επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης τον υπαρκτό διεθνή χαρακτήρα των κρίσεων, δεν μπορεί καμιά μονοφωνία της προπαγάνδας να κρύψει την πολυφωνία των ευθυνών του». Ειδικότερα, αποκάλεσε τον πρωθυπουργό, «τον χειρότερο διαχειριστή στη χειρότερη στιγμή», υποστηρίζοντας ότι «δυο στοιχεία χαρακτηρίζουν τη διαχείρισή του: η πρωτοφανής διαχειριστική αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα, η καταστροφική επιπολαιότητα, σε όσα αφορούν την κοινωνία και τη χώρα και η πανούργα, άκρως αποτελεσματική αλλά ξεδιάντροπη προσκόλληση στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων αλλά και εκδουλεύσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους και κομματικούς αξιωματούχους».

Αναφερόμενος συγκεκριμένα στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, σχολίασε ότι δεν περίμενε αυτή η κυβέρνηση να συγκρουστεί με όλους, ακόμα και «με τις ανεξάρτητες αρχές που οι ίδιοι διορίσανε», προκειμένου «να υπερασπιστεί τα καρτέλ». «Σε μια χώρα στην οποία σοβεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, φτάσαμε στο σημείο η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου», είπε χαρακτηριστικά και επικαλέστηκε πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου της ΡΑΕ.

«Έχετε επιλέξει να κάνετε τους προστάτες των καρτέλ. Έχετε επιλέξει ξανά, να συνταχθείτε με τις παρασιτικές μειοψηφίες, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Είστε εκεί μόνο και μόνο για να εγγυάστε ότι το παιχνίδι της αισχροκέρδειας, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, παρά την κοινωνική οργή», υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο ζήτημα της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη, διαρκή απάτη εις βάρος του ελληνικού λαού». Αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση «ξαφνικά, μετά από έξι μήνες» υιοθέτησε την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης και των ενώσεων καταναλωτών ότι είναι «παράνομη και ληστρική» και αποκάλεσε τους ιθύνοντες «πολιτικούς απατεώνες», υποστηρίζοντας ότι η ρήτρα «αφαιρείται εικονικά από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού, για ενσωματωθεί στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου».

«Παίζετε με τις αντοχές και την υπομονή νοικοκυριών και επιχειρήσεων, μόνο και μόνο για να στήσετε στο πόδι ένα αφήγημα προεκλογικό δύο-τριών μηνών μπας και σωθείτε», είπε, σχολιάζοντας πως το «μεγάλο άγχος» αυτής της κυβέρνησης είναι «μην τυχόν μειωθεί η κερδοφορία του Στάσση».

Απευθυνόμενος, δε, στους βουλευτές της συμπολίτευσης τους αποκάλεσε «τα μεγαλύτερα κορόιδα» καθώς όπως σημείωσε, οι μισοί εξ αυτών δεν θα επανεκλεγούν «για χάρη του κ. Στάσση και των άλλων golden boys».

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέρριψε και πάλι πλήρως την ευθύνη στον πρωθυπουργό για τα ποσοστά ενεργειακού πληθωρισμού, που στην Ελλάδα είναι στο 62%, ενώ στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι κατά μέσο όρο 39%. «Αυτή η διαφορά είναι η ακρίβεια Μητσοτάκη», υπογράμμισε και επανέλαβε τα συγκεκριμένα βήματα της κυβέρνησης της ΝΔ, από τα οποία προέκυψε αυτή, όπως ότι αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 20% τον Σεπτέμβριο του 2019 και διατηρήθηκαν ψηλά και το 2020 παρά τη μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και η πρόσδεση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα στο φυσικό αέριο, η απόφαση να εγκαταλειφθεί η λιγνιτική παραγωγή εν μέσω κύματος ακρίβειας και η ανύπαρκτη στα έργα πολιτική για την ενίσχυση της εγκατάστασης ΑΠΕ στη χώρα.

 Εξάλλου, έκανε λόγο για διπλή αισχροκέρδεια: «Από τη μία η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος ρεύματος και από την άλλη, η αμιγώς κρατική αισχροκέρδεια μέσα από τη φορολογία», την οποία απέδωσε σε υπερκέρδη από ΦΠΑ και ΕΦΚ. «Εσείς λεηλατείτε της μεσαία τάξη και τους αδύναμους με την ακρίβεια για να έχει κάβα προεκλογικά ο Μητσοτάκης να δίνει ανεπαρκή επιδόματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση συνολικά στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας στους πολιτικούς του αντιπάλους ότι δεν είναι καν «φιλελεύθεροι, ούτε θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας».

«Εσείς είστε περισσότερο αμοραλιστές παρά φιλελεύθεροι. Μια κυβέρνηση χωρίς αρχές. Χωρίς όραμα, χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό για τη χώρα και την κοινωνία. Ένα κράμα συντηρητισμού και τυχοδιωκτισμού που έχει κάνει το κράτος λάφυρο. Που μοιράζει και μοιράζεται κρατικό χρήμα και υπηρετεί απαρέγκλιτα τις επιθυμίες μιας μικρής παρασιτικής ελίτ», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε, επαναλαμβάνοντας ότι «μετά τις εκλογές το πάρτι θα τελειώσει» και «θα σταματήσουν να λεηλατούν το πλούτο και το βιος των νοικοκυριών δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι και τρία μεγάλα funds».