Τσιόδρας: Αναλαμβάνει συντονιστής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας

Τσιόδρας: Αναλαμβάνει συντονιστής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας

Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Αντιμετώπισης Πανδημίας, θεσμοθέτησε η Ιατρική Σχολή, του ΕΚΠΑ, με γενικό συντονιστή τον καθηγητή Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και αναπληρώτρια την καθηγήτρια ΜΕΘ - Πνευμονολογίας Αναστασία Κοτανίδου.

Τα μέλη της Επιτροπής είναι 60 καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ στα επιστημονικά πεδία: λοιμωξιολογία, πνευμονολογία, ΜΕΘ, επιδημιολογία - στατιστική, μικροβιολογία, ανοσολογία.

Η Επιτροπή, που θα αποτελεί ένα αυστηρά ακαδημαϊκό όργανο, πρόκειται να γνωμοδοτεί σε ερωτήματα της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου, να επεξεργάζεται ερευνητικά θέματα και συμμετοχή της Ιατρικής Σχολής σε κλινικές μελέτες και να εισηγείται κοινά πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση των ασθενών με COVID.

Παράλληλα θα οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις προς τους φοιτητές και την κοινότητα, δράσεις ενημέρωσης προς το κοινό, εθελοντικές συμβουλευτικές δράσεις σχετιζόμενες με τη δημόσια υγεία και την πανδημία. Επιπλέον, θα συνεργάζεται, όποτε της ζητηθεί, με τα αρμόδια υπουργεία υποβοηθώντας το έργο όλων των θεσμικών οργάνων της Πολιτείας στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η Ιατρική Σχολή στην πανδημία
 

Σε ανακοίνωση της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ αναφέρεται ότι από την πρώτη ημέρα εμφάνισης της πανδημίας οι Πανεπιστημιακές Κλινικές και τα Εργαστήρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών στρατεύτηκαν μαζί με τα Τμήματα του ΕΣΥ για τη ανάσχεση της προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες. Στις κλινικές αναφοράς περιστατικών COVID-19 της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν νοσηλευτεί έως σήμερα χιλιάδες ασθενείς με λοίμωξη COVID-19.

Επιπλέον, αναφέρει η ανακοίνωση, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ πρωτοπορεί και στην έρευνα σχετικά με τον νέο κορονοϊό και τη νόσο COVID-19, έχοντας έως τώρα εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε μεγάλα διεθνή περιοδικά, πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη δομή υγείας στην Ελλάδα.

Δημοσιεύσεις, προσθέτει, οι οποίες σχετίζονται με πρωτογενή έρευνα, συμμετοχή σε διεθνείς κλινικές μελέτες, εισαγωγή κατευθυντήριων γραμμών και προτάσεων. Επιπροσθέτως μέλη της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ έχουν στελεχώσει όλες τις Επιτροπές Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να μην υποβαθμιστεί η θεραπεία άλλων σοβαρών νόσων
 

Ωστόσο, προστίθεται «είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην υποβαθμιστεί η θεραπεία και άλλων σοβαρών ασθενειών όπως χειρουργικών, ογκολογικών, ορθοπεδικών, καρδιολογικών, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν την υγεία των μη-COVID ασθενών.

Για τον λόγο αυτό, αλλά και για λόγους εκπαίδευσης των εκατοντάδων φοιτητών Ιατρικής, οι μη-COVID Πανεπιστημιακές Κλινικές, κυρίως χειρουργικές, οφείλουν να συνεχίσουν να θεραπεύουν ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένες θεραπείες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αλλού».