Τσιάρας: Σωρεία προβλημάτων από το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ

Τσιάρας: Σωρεία προβλημάτων από το νομοθετικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτός σε βελτιωτικές προτάσεις δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, κατά την έναρξη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, της επεξεργασίας του νομοσχεδίου που αφορά «Τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας». Όπως τόνισε ο ίδιος, σωρεία προβλημάτων δημιουργεί το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ με προχειρότητα και μεγάλη σπουδή, μια μέρα πριν τις εκλογές. 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, επισήμανε «την ανάγκη αλλαγών οι οποίες θα βελτιώσουν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο που με προχειρότητα και μεγάλη σπουδή, μια μέρα πριν τις εκλογές, ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργώντας σωρεία προβλημάτων».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι, μέσα σε δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση προχωρά για τρίτη φορά σε τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, αντέτεινε ότι «με ηρεμία, και απαραίτητη προσοχή, μελέτη και σοβαρότητα προτείνονται οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τη δέουσα προσοχή τα προβλήματα και τις αστοχίες που έχουν προκύψει. Οι προτάσεις για αλλαγές είναι της ίδιας νομοπαρασκευαστικής επιτροπή που εισηγήθηκε και τον προηγούμενο ποινικό κώδικα που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Κ. Τσιάρας και συμπλήρωσε:

«Προφανώς εκφράζεται σε κάποια ζητήματα η ιδεολογική άποψη της κυβέρνησης. Προσωπικά, σέβομαι απόλυτα τις διαφορετικές απόψεις. Πρέπει ωστόσο να ισορροπήσουμε μεταξύ της επιστημονικής άποψης που μιλά για μείωση ποινών και της άλλης άποψης που μιλά για το περί δικαίου αίσθημα και το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Είναι απολύτως σεβαστή η διαφορετική επιστημονική άποψη, όμως πρέπει να το δει κανείς στη λογική της εφαρμογής και της αποδοχής της πραγματικότητας που εξελίσσεται. Εκεί είναι το ερώτημα. Δεν υπάρχει χώρος σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν εμμονικές προσωπικές απόψεις και λογικές που υπαγορεύονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Δεν κάνουμε Ποινικά Κώδικα βάσει της περιρρέουσας ατμόσφαιρας που δημιούργησαν κάποιοι. Αντίθετα, λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική άποψη. Η επίδραση της δικαιοσύνης έχει άμεση επίπτωση στην κοινωνία και αυτό είναι το μεγάλο ζήτημα».

Αυστηροποίηση για ειδεχθή εγκλήματα

 

Ο κ. Τσιάρας, υπεραμύνθηκε των νέων τροποποιήσεων που αυστηριοποιούν το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα ειδεχθή εγκλήματα, τα σεξουαλικά και τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ανηλίκων, ενώ προβλέπεται ποινή ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα του εμπρησμού εφόσον επέρχεται έστω και ένας θάνατος ανθρώπου.

«Αντιμετωπίζουμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τη σημερινή κοινωνία, προχωρώντας στις αναγκαίες αλλαγές. Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις αστοχίες που υπήρχαν στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο με την κατάργηση ή την υποβάθμιση μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακών αδικημάτων που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι η ενίσχυση της ασφάλειας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την εγκληματικότητα και η εναρμόνιση της χώρας με το κοινοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία των ανηλίκων», υπογράμμισε.

Παράλληλα απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για τη διάταξη που αφορά τα fake news, ο κ. Τσιάρας απέρριψε κατηγορηματικά αιτιάσεις περί προσπάθειας εκφοβισμού δημοσιογράφων.

«Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων. Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους γιατί πίστεψαν κάποιους ότι δεν πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν. Δεν είναι αυτό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε; Όσοι ανησυχούν ότι αυτή η ρύθμιση αφορά δημοσιογράφους θα τους καθησυχάσω ότι δεν τους αφορά.

Πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Να ξεκαθαρίσουμε, αν θέλουμε, χωρίς τιμωρία, να χάνονται άδικα ζωές, γιατί κάποιοι στο διαδίκτυο διαδίδουν ότι ο εμβολιασμός είναι δεν ξέρω και εγώ τι, ή αν πρέπει να κάνουμε βήματα συνεννόησης στην κατεύθυνση να προστατεύσουμε το υπέρτατο αγαθό που είναι η ζωή. Η ψεύτικη πληροφόρηση οδηγεί σε τραγικά αποτελέσματα που αφορούν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αυτό πρέπει να σας ευαισθητοποιήσει», υπογράμμισε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ακόμα, ο Κ. Τσιάρας απέρριψε τις αιτιάσεις περί κατάργησης της κοινωφελούς εργασίας, αντιτείνοντας ότι ποτέ δεν δήλωσε αντίθετος σε αυτήν και προσέθεσε ότι «το μεγάλο ζητούμενο είναι να εκτίεται η ποινή ως πραγματική ποινή».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση δολοφονεί τον Ποινικό Κώδικα

 

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την «4η νομοθετική της παρέμβαση προκαλεί διαμπερή τραύματα και δολοφονεί τον Ποινικό Κώδικα».

Η γενική εισηγήτρια του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, εξέφρασε επιφυλάξεις επί της αρχής του νομοσχεδίου, ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκείς τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «οι συνεχείς παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα δεν τιμούν ιδιαίτερα τη χώρα μας». Όπως είπε, το κόμμα της «τάσσεται υπέρ ενός ποινικού κώδικα που αντιμετωπίζει σωστά και με αυστηρότητα τις νέες μορφές εγκληματικότητας και τα βαριά εγκλήματα και ταυτόχρονα δρα προληπτικά αλλά και με επιείκεια εκεί που χρειάζεται».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, που όπως υποστήριξε, «δεν φέρνει καμία ουσιαστική αλλαγή» ενώ κατηγόρησε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, επισημαίνοντας ότι «αρκούνται σε μία άγονη αντιπαράθεση για επικοινωνιακούς μόνο λόγους».