8ος χρόνος, ημέρα 2440η
Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2022

Τσελίκ: Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με την στρατιωτικοποίηση των νησιών

Τσελίκ: Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πολύ δύσκολες καταστάσεις με την στρατιωτικοποίηση των νησιών
Φωτογραφία αρχείου
APimages

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος σε δηλώσεις του την Παρασκευή ισχυρίστηκε πως «αν η Ελλάδα δημιουργήσει μία κατάσταση που είναι εναντίον του νόμου και αλλάζει το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ δύσκολες καταστάσεις».

«Τώρα, εσείς μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία, όταν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά, ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Αποκλείεται», υποστήριξε για την Αθήνα.

Επισήμανε πως όταν η Τουρκία θέτει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, «όλοι τους, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό υπουργό Εξωτερικών, προσπαθούν να πουν ότι η στάση της Τουρκίας είναι πολύ επιθετική».

Επίσης, ανέφερε πως το καθεστώς των νησιών είναι ξεκάθαρο, εννοώντας πως θα είναι αποστρατιωτικοποιημένα. «Από τη στιγμή που τα στρατιωτικοποιείς, αλλάζεις το καθεστώς των νησιών. Η αλλαγή του καθεστώτος του νησιού σημαίνει άνοιγμα προς συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας, όπως εκφράζεται στη Συνθήκη για τη θέσπιση του σημερινού καθεστώτος του νησιού», σημείωσε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για απαράδεκτες αναφορές της Ελλάδας που έχουν ως στόχο την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν. «Με αυτή την επιθετική προπαγάνδα, δεν μπορεί να πάει πουθενά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα γράφοντας αιτήματα σε άλλες χώρες που παραπονιούνται για την Τουρκία», ισχυρίστηκε και υποστήριξε πως «οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη "Γαλάζια Πατρίδα" βασίζονται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στον νόμο».

«Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Οι ακραίες διακηρύξεις άλλων χωρών δεν σημαίνουν τίποτα για την κυριαρχία μας και ενώπιον του νόμου», είπε ο Τσελίκ συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει τι περιμένουν οι άλλες χώρες σε αντάλλαγμα για τη στήριξη που της δίνουν και να καταλάβει ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι να λύσει τα προβλήματα στο τραπέζι με την Τουρκία. Η Ελλάδα προτιμά έναν παράνομο τρόπο με την στρατιωτικοποίηση των νησιών. Αυτός είναι αδιέξοδος δρόμος».

Κάνοντας αναφορά στην επίσκεψη Μητσοτάκη σε Ψέριμο και Αστυπάλαια ο Τσελίκ είπε: «Δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά προσπάθεια (σ.σ.: του κ. Μητσοτάκη) να αντιμετωπίσει την αναταραχή του στην εσωτερική πολιτική και κάποιες επικρίσεις στην εσωτερική πολιτική».

Ανέφερε επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κινείται επικίνδυνα, αφού «λέει ότι "Θα θέσω αυτό το θέμα στο ΝΑΤΟ και θα διασφαλίσω ότι οι σύμμαχοί μας θα πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας"».

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα έπεφτε στην παγίδα ενός τέτοιου παραλογισμού, μιας τέτοιας ασυνέπειας. Διότι το θέμα της ασφάλειας δεν επιδέχεται κακομαθημένης συμπεριφοράς», κατέληξε ο εκπρόσωπος του AKP.