Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν βγήκε από το νοσοκομείο για να διορίσει αύριο τον νέο πρωθυπουργό της χώρας

Τσεχία: Ο πρόεδρος Ζέμαν βγήκε από το νοσοκομείο για να διορίσει αύριο τον νέο πρωθυπουργό της χώρας

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ο οποίος νοσηλευόταν αφού βρέθηκε θετικός στην Covid-19, βγήκε σήμερα από το νοσοκομείο ώστε να διορίσει αύριο τον νέο πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, Γίρι Όβτσατσεκ.

«Ο πρόεδρος έφυγε από το Στρατιωτικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (UVN) για να πάει στο μέγαρο Λάνι», την επίσημη κατοικία του είπε ο Όβτσατσεκ. Προβλέπεται ότι θα διορίσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης, τον κεντροδεξιό Πετρ Φιάλα, αύριο στις 12 το μεσημέρι. Προς το παρόν είναι «υπό εξέταση» το πώς θα γίνει η τελετή, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι ο 77χρονος πρόεδρος θα πρέπει να παραμείνει σε καραντίνα δύο εβδομάδων, με βάση τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα στην Τσεχία.

Ο Ζέμαν νοσηλευόταν για άλλη ασθένεια στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο από τις 10 Οκτωβρίου και πήρε εξιτήριο το πρωί της Πέμπτης. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας όμως μεταφέρθηκε κατεπειγόντως πίσω στο νοσοκομείο, αφού βρέθηκε θετικός στην Covid-19.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ζέμαν έκανε δεκτή στις 11 Νοεμβρίου την επίσημη παραίτηση της κυβέρνησης του Αντρέι Μπάμπις, μετά την ήττα του τελευταίου στις εκλογές.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στην Τσεχία καταγράφεται καθημερινά ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19 και η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναγκάστηκε την Πέμπτη να επιβάλει νέους περιορισμούς, όπως το κλείσιμο των εστιατορίων, των μπαρ και όλων των χριστουγεννιάτικων αγορών.