Τσεχία: Φυλάκιση 4 ετών σε 71χρονο που εκτροχίασε δύο τρένα

Τσεχία: Φυλάκιση 4 ετών σε 71χρονο που εκτροχίασε δύο τρένα

Σε φυλάκιση τεσσάρων ετών καταδικάστηκε σήμερα ένας 71χρονος ο οποίος προκάλεσε τον εκτροχιασμό δύο αμαξοστοιχιών στην Τσεχία και επιχείρησε να επιρρίψει την ευθύνη στους μουσουλμάνους μετανάστες.

Το δικαστήριο της κεντρικής Βοημίας επέβαλε την ποινή αυτή στον Γιάρομιρ Μπάλτα και ταυτόχρονα διέταξε να υποβληθεί σε ψυχιατρική εξέταση και θεραπεία.

Το 2017 ο Μπάλντα έριξε κορμούς δέντρων πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές στα βόρεια της Πράγας, με αποτέλεσμα να εκτροχιαστούν δύο τρένα, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς. Σκόρπισε κατόπιν φυλλάδια στην περιοχή με τη φράση "Ο Θεός είναι μεγάλος" στα αραβικά.

Σύμφωνα με τσεχικά μέσα ενημέρωσης, ο κατηγορούμενος είπε ότι ήθελε να ενισχύσει την αντίσταση του λαού για να μην γίνουν δεκτοί μετανάστες στη χώρα. Ο 71χρονος είναι ο πρώτος άνθρωπος που καταδικάζεται στην Τσεχία με βάση τον νόμο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Παρά τη μεταναστευτική κρίση του 2015 στην Ευρώπη, στην Τσεχία δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις αιτήσεις για παροχή ασύλου. Η Πράγα έχει πάντως απορρίψει τις προσπάθειες των Βρυξελλών να πιέσουν τις χώρες-μέλη της ΕΕ να δεχτούν το σύστημα των ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών στην Ευρώπη.

Ο δικαστής Γίρι Βάζικ είπε ότι ο Μπάλντα χειραγωγήθηκε από δημόσια πρόσωπα τα οποία εκμεταλλεύτηκαν την ευπιστία και τους φόβους των ανθρώπων. "Ο κατηγορούμενος είναι κατά κάποιον τρόπο θύμα αυτής της χειραγώγησης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ευθύνεται για τις πράξεις του. Ίσως θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι το μίσος γεννά περισσότερο μίσος", τόνισε.

Ο Μπάλντα είχε κάνει δωρεές στο ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα SPD, το οποίο στον ιστότοπό του καταδίκασε τις πράξεις του κατηγορουμένου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ