Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: «Θα αγοράζουμε όπλα απ' όπου θέλουμε»

Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: «Θα αγοράζουμε όπλα απ' όπου θέλουμε»

Προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκφράζοντας τη θέση ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αγοράζει τα οπλικά συστήματα που επιθυμεί απ' όπου θέλει, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

«Όταν η Τουρκία χρειαζόταν ένα σύστημα αεράμυνας, κατέβαλε πρωτίστως μια προσπάθεια να πάρει αυτό το σύστημα από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, δεν μπόρεσαν να δώσουν ένα τέτοιο σύστημα στην Τουρκία», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Κατάρ, ύστερα από συνάντηση με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Κατάρ για τη Συρία..

«Η Τουρκία δεν πρέπει να επικρίνεται για την αγορά ρωσικής κατασκευής πυραυλικής άμυνας όταν απορρίφθηκαν οι προσπάθειές της να αγοράσει όπλα από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι αμερικανικής κατασκευής αντιεροπορικές συστοιχίες Patriot, προερχόμενες από διάφορες χώρες του NATO, που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία αποσύρθηκαν σε μια περίοδο που η Τουρκία τις χρειαζόταν περισσότερο. Εκείνη ακριβώς την περίοδο επιτεύχθηκε η συμφωνία με την Ρωσία για την προμήθεια του δικού της συστήματος S-400, για να καταλήξει ο Τσαβούσλου ότι η Τουρκία θα χρειαστεί περισσότερα συστήματα αεροπορικής άμυνας στο μέλλον.

Μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι για την προμήθεια των S-400 είχαν ενημερωθεί οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο NATO και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν οι σύμμαχοι έθεσαν εμπόδια όχι μόνο στην αγορά συστημάτων αεροπορικής άμυνας, αλλά και στην αγορά απλών όπλων.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός υπενθύμισε ότι «σήμερα, παράγουμε στη χώρα μας το 70% των αναγκών της αμυντικής μας βιομηχανίας. Παράγουμε επίσης και εξάγουμε με υψηλή ποιότητα. Αλλά πρέπει ακόμη να προμηθευόμαστε προϊόντα που δεν μπορούμε να παράγουμε στη χώρα μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι ο οποίος υποστήριξε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο οι ΗΠΑ θα πρέπει να συμπεριφερθούν αμερόληπτα, δεν πρέπει να αφήσουν περιθώριο στις χώρες που θέλουν να εγκλωβίσουν την Τουρκία».

«Έχουμε περιθώριο να συνεργαστούμε. Δεν θα φέρουν αποτέλεσμα οι απειλές, όπως “δεν θα προμηθευτείτε S-400 δε θα τους χρησιμοποιήσετε”. Πρέπει να σταματήσουν αυτή την απειλητική στάση» πρόσθεσε ο Φουάτ Οκτάι.

Οι παραπάνω δηλώσεις Τσαβούσογλου και Οκτάι έγιναν σαν μια μορφή απάντησης στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας επέκρινε την Άγκυρα για την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου αλλά και γενικότερα για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας μας. Όπως εξήγησε, οι συγκεκριμένες κινήσεις σε συνδυασμό με την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 δεν συνάδουν με τις νατοϊκές δεσμεύσεις της Τουρκίας.

«Έχουμε επικρίνει ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, οι οποίες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τις νατοϊκές της δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένων των προκλητικών ενεργειών της εναντίον της Ελλάδας και των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το Κυπριακό, υπενθύμισε ότι είναι ένα θέμα με το οποίο έχει ασχοληθεί προσωπικά ο πρόεδρος Μπάιντεν και επανέλαβε τη πάγια αμερικανική θέση, η οποία στηρίζει μια λύση εντός του καθορισμένου πλαισίου από τον ΟΗΕ και απορρίπτει μια λύση στη βάση δύο κρατών.