Τσαβούσογλου για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «Είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Τσαβούσογλου για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ: «Είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα»

Δίχως να μπορεί να ελεγχθεί  από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τα Ηνωμένα Έθνη, η Τουρκία γίνεται πιο επιθετική στα σχέδια αναζήτησης ενέργειας στα ελληνικά νησιά και την Κύπρο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι η αμερικανική εταιρεία πετρελαίου ExxonMobil δεν θα παραβιάσει τις αξιώσεις της Τουρκίας στα ύδατα.

Η νέα επίθεση προήλθε από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε στους νομοθέτες στην Άγκυρα ότι η Τουρκία δεν θα ανεχθεί κανέναν να παρεμβαίνει στα σχέδιά της να κοιτάξει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε νερά που δηλώνει δικά της, σύμφωνα με το National Herald.

«Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, δεν μπορούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας», είπε ο Τσαβούσογλου στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του.

Στην περίπτωση της Κύπρου, όπου η Τουρκία έχει ήδη πραγματοποιήσει γεωτρήσεις, αυτό περιλαμβάνει τμήματα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) του νησιού όπου η ExxonMobil και ο συνεργάτης της Qatar Petroleum έχουν άδεια να εξερευνήσουν.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και το Κατάρ έχουν διαβεβαιώσει ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες τους θα απομακρυνθούν από τα ύδατα που έχει αναλάβει η Τουρκία, παρόλο που αυτά αλληλοεπικαλύπτονται με αυτά της Κύπρου.

«Ως εκ τούτου, σε αυτή τη συμφωνία για το Τμήμα 5, και οι δύο χώρες -οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Κατάρ- έχουν εγγυηθεί ότι δεν θα εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες θα παραμείνουν νότια της δηλωμένης περιοχής της Τουρκίας, χωρίς να διευκρινίσει εάν αυτό θα επεκταθεί.

Αυτό έγινε αφότου η κυπριακή κυβέρνηση, μέλος της ΕΕ, αδειοδότησε τις δύο εταιρείες ενόψει των τουρκικών προειδοποιήσεων ότι θα χρησιμοποιούσε ακόμη και πυροβόλα για να τις κρατήσει έξω.

Είπε ότι η Ελλάδα αγνόησε τις «προσκλήσεις της Τουρκίας για καλοπροαίρετο διάλογο» και ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης με «κάθε είδους αδικίες και παράνομες δραστηριότητες». Αυτά, πρόσθεσε, «απαντούνται στο τραπέζι και στο γήπεδο εντός των ορίων της αμοιβαιότητας».