Παράταση έξι μηνών για το Κτηματολόγιο

Παράταση έξι μηνών για το Κτηματολόγιο

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Παράταση έως έξι μήνες για την υποβολή των δικαιολογητικών στο Κτηματολόγιο προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και αποδέχτηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Δημαράς, δίνεται η δυνατότητα στον υπουργό να δώσει μια παράταση στις ημερομηνίες κατάθεσης δηλώσεων για το Κτηματολόγιο, επειδή όπως είπε, σε κάποιες περιοχές π.χ. στα Δωδεκάνησα λήγει η προθεσμία ενώ σε άλλες περιοχές ο μέσος όρος των αιτήσεων είναι μόλις στο 15%!

Πάντως, ο κ. Δημαράς ξεκαθάρισε ότι δεν θα δοθεί παντού η εξάμηνη παράταση, αλλά «όπου χρειάζεται σταθμίζοντας τα κριτήρια και τις ανάγκες, επειδή σε κάποιες περιοχές δεν είναι εύκολη η συγκέντρωση εγγράφων.

«Δεν θα δώσουμε παντού και τόσο καιρό να το ξέρουν οι πολίτες, να μην σταματήσουν να πηγαίνουν», εξήγησε.

Την τροπολογία κατέθεσαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Καματερός Ηλίας, Ακριώτης Γεώργιος, Βαρδάκης Σωκράτης, Γκιόλας Ιωάννης, Εμμανουηλίδης Δημήτρης, Θελερίτη Μαρία, Θραψανιώτης Εμμανουήλ, Μιχελής Θανάσης, Συρμαλένιος Νικόλαος, Τσίρκας Βασίλειος, Τσιρώνης Ιωάννης, Τσόγκας Γεώργιος και Ψυχογιός Γεώργιος. 

Αναλυτικά, η τροπολογία

Θέμα: Εξουσιοδοτική διάταξη για δυνατότητα παράτασης στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων

Α. Αιτιολογική Έκθεση 

Δεδομένης της δυσκολίας των πολιτών να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή δηλώσεων εγγραπτέων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης που διενεργείται σε όλη την Επικράτεια, με την προτεινόμενη ρύθμιση δίδεται η δυνατότητα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χορηγεί παράταση έως έξι (6) μήνες, πέραν της ήδη προβλεπόμενης τρίμηνης παράτασης που χορηγείται με αποφάσεις του ν.π.δ.δ. «Ελληνικό Κτηματολόγιο», σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 2308/1995.

Β. Τροπολογία - Προσθήκη 

Άρθρο ….

Προσθήκη εδαφίων στην παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 2308/1995 (Α' 114)

Στην παρ. 5 του άρθρου 2 του ν. 2308/1995 προστίθενται εδάφια ως εξής:

«Με αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων μπορεί να παρατείνονται και για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μήνες πέραν του χρόνου της παράτασης του προηγούμενου εδαφίου. Οι αποφάσεις αυτές μπορεί να έχουν αναδρομική ισχύ από τη λήξη της προηγούμενης παράτασης μέχρι τη δημοσίευσή τους».