Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες

Εύβοια: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβέστες

Τεράστια είναι η καταστροφή που αφήνει πίσω της η πυρκαγιά που εξακολουθεί να κατακαίει σε χαράδρα κοντά στην Πλατάνα της Εύβοιας για τρίτο συνεχόμενη ημέρα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη στα όρια του καταφυγίου άγριων ζώων, σε μια χαράδρα βορειανατολικά του χωριού Πλατανιά, ενώ από το πρωί της Πέμπτης επιχειρούν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, με την συνδρομή και τριών ευρωπαϊκών αεροσκαφών.

Οι πυροσβέστες παλεύουν κυρίως με τις αναζωπυρώσεις, με στόχο να εμποδίσουν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, που έχει μπει σε ένα μέρος του καταφυγίου, όπου δεν υπάρχουν δρόμοι και το μεγαλύτερο μέρος της προσπάθειας έχει πέσει στα πεζοπόρα τμήματα και τα εναέρια μέσα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν πριν από τα μεσάνυχτα και ως το ξημέρωμα κατέβαλαν προσπάθειες να οριοθετήσουν πλευρικά μέτωπα, ενώ δημιουργήθηκε αντιπυρική ζώνη με χωματουργικά μηχανήματα γύρω από το χωριό.

Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε χαράδρα κοντά στο χωριό Πλατανιά, όπως είπε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης.

Νωρίτερα ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς, τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι καθώς η φωτιά βρίσκεται στη χαράδρα δημιουργεί πολύ έντονο καπνό που δεν επιτρέπει στα καναντέρ να κάνουν στοχευμένες ρίψεις. Ωστόσο εκεί επιχειρούν αποτελεσματικά τα ελικόπτερα.

Ο κ. Ψαθάς εξήγησε ότι η φωτιά σήμερα κινείται προς τα βόρεια, σε σημείο που είχε ήδη κάψει τις προηγούμενες μέρες. Επανέλαβε ότι έχει υπόνοιες πώς πρόκειται για εμπρησμό και επικαλέστηκε τη μαρτυρία ενός μοναχού από το μοναστήρι που βρίσκεται στο χωριό Μακρυμάλλη, ότι λίγο πριν την έναρξη της φωτιάς πέρασε από την περιοχή ένα αυτοκίνητο με σβησμένα φώτα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν κινητοποιηθεί 382 πυροσβέστες, 98 οχήματα, 5 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα μετά από αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (RescEU), καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Οι επίγειες δυνάμεις είναι: 198 πυροσβέστες με 92 οχήματα, 12 πυροσβέστες με 6 οχήματα από το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (ΜΕΤΠΕ) και 22 ομάδες πεζοπόρου με 172 πυροσβέστες.

Συνδράμουν επίσης, 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του Ελληνικού Στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των Ο.Τ.Α., η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ καθώς και 38 εθελοντές πυροσβέστες και 6 εθελοντικά πυροσβεστικά οχήματα.

Την ίδια στιγμή πυκνοί μαύροι καπνοί υψώνονται από το παρθένο πευκοδάσος κι έχουν καλύψει όλο τον ορίζοντα. Η φωτιά συνεχίζει να καίει, αν και σε απόσταση από το χωριό.

Οι πρώτες πτήσεις των ελικοπτέρων λίγο πριν από τις 6.30 το πρωί βρήκε τις φλόγες σε ένταση αλλά την πυρκαγιά περιορισμένη στην χαράδρα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Θανάση Καρακάντζα, «οι ρίψεις νερού των ελικοπτέρων είναι στοχευμένες», ενώ «δεν υπάρχει κανένα άλλο εναέριο μέσο που θα μπορούσε να πετάξει στην επικίνδυνη περιοχή, μέσα στη χαράδρα».

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχείρησαν σε δύσβατα σημεία τη νύχτα για να περιορίσουν τα μέτωπα.

Χθες βράδυ η πυροσβεστική προχώρησε σε ενίσχυση και ανασύνταξη των δυνάμεων της. Από το πρωί φθάνουν οχήματα και προσωπικό από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Οπτικό υλικό από τη δασική πυρκαγιά στην περιοχή Αγριλίτσα Ευβοίας έδωσε χτες στη δημοσιότητα η πυροσβεστική.

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος του Πυροσβεστικού Σώματος κατέγραψε εικόνες από την πυρκαγιά και την προσπάθεια κατάσβεσης της.

Εχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων είναι σε πλήρη ετοιμότητα, λόγω της κακοκαιρίας που αναμένεται από την Βόρεια Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι αν ενισχυθούν οι άνεμοι μπορεί να δημιουργήσουν και πάλι έντονα προβλήματα, καθώς η περίμετρος της πυρκαγιάς είναι μεγάλη και δεν ελέγχεται.

Το σημαντικό είναι ότι με τις αντιπυρικές ζώνες που έχουν δημιουργήσει τα μηχανήματα έργου και τις προσπάθειες κυρίως των πεζοπόρων τμημάτων, αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τα χωριά, που τελικά δεν πειράχτηκαν εκτός από τέσσερα αυτοκίνητα που κάηκαν.