Τρίτη δόση: Ποιοι συνδυασμοί εμβολίων προσφέρουν μεγαλύτερη ανοσία

Τρίτη δόση: Ποιοι συνδυασμοί εμβολίων προσφέρουν μεγαλύτερη ανοσία

Αποτελεσματικά όσον αφορά την ενίσχυση της ανοσίας είναι όλα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται για τρίτη δόση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet, αλλά τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna φαίνεται να δίνουν υψηλότερη ώθηση στα αντισώματα εντός 28 ημερών μετά τη λήψη της ενισχυτικής δόσης.

Τα περισσότερα εμβόλια είναι ασφαλή για χρήση ως ενισχυτικά και προσφέρουν στους ανθρώπους μεγαλύτερη ανοσία έναντι του κορονοϊού, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που έγινε σε επτά από αυτά.

Όπως αναφέρεται στη Washington Post, τα εμβόλια mRNA από τους φαρμακευτικούς γίγαντες Pfizer, με συνεργάτη BioNTech και Moderna φάνηκε να δίνουν την υψηλότερη ώθηση αντισωμάτων 28 ημέρες μετά την ενισχυτική δόση, αν και άλλα εμβόλια στη μελέτη μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για τη δημιουργία καλύτερης ανοσίας.

Από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν τη μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Ειδικότερα:

  • Μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων, τα οποία παράγουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα αντισώματα, άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.
  • Όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Όσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.
  • Η πιο ισχυρή ενισχυτική πλήρης δόση ήταν με εμβόλιο Moderna: όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές, ενώ όταν έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές.
  • Όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax ή Curevac, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα mRNA εμβόλια. Η τρίτη δόση με Valneva αυξάνει τα αντισώματα σε όσους είχαν αρχικά εμβολιαστεί με AstraZeneca, αλλά όχι σε εκείνους που είχαν κάνει εμβόλιο Pfizer.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μαζική χορήγηση τρίτων δόσεων, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αντισωμάτων που επιφέρει, θα βάλει φραγμό και στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Η νέα έρευνα για την ασφάλεια και την ανοσολογική απόκριση, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο βρετανικό περιοδικό Lancet, εξετάζει τον τρόπο «βελτιστοποίησης της επιλογής αναμνηστικών εμβολίων» εξετάζοντας άτομα που αρχικά έλαβαν δύο δόσεις είτε του Pfizer-BioNTech είτε του Oxford-AstraZeneca. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εγκρίνει τη λήψη Oxford-AstraZeneca.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιελάμβαναν κόπωση και πονοκέφαλο, αλλά οι σοβαρές αντιδράσεις δεν ήταν συχνές με κανένα από τα ενισχυτικά, ανέφερε η έκθεση.

Η έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μέτρησε τις αποκρίσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη του επιπέδου ανοσίας, όπως τα υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Σχεδόν όλα τα εμβόλια στη μελέτη ενίσχυσαν αυτές τις αποκρίσεις ανεξάρτητα από τις αρχικές δόσεις, είπε. Μια εξαίρεση ήταν ο συνδυασμός μιας αναμνηστικής δόσης Valneva σε άτομα που είχαν λάβει για πρώτη φορά βολές Pfizer-BioNTech, οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια αναφοράς για μια «κλινικά σημαντική διαφορά».

Και τα επτά ενισχυτικά εμβολίων φάνηκε να προσφέρουν περισσότερη ανοσία μετά από δύο δόσεις AstraZeneca και έξι ήταν αποτελεσματικά μετά από δύο δόσεις Pfizer-BioNTech, «χωρίς ανησυχίες για την ασφάλεια», αν και με διαφορετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.