Τριπλασιάστηκε ο αριθμός αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη

Τριπλασιάστηκε ο αριθμός αιτήσεων ασύλου στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο  (EASO) κατέγραψε 28.039 αιτήσεις ασύλου τον Ιούνιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ελβετία και τη Νορβηγία, δηλαδή πάνω από τρεις φορές περισσότερες από τον Μάιο.Η μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του κορονοϊού φαίνεται να έχει τελειώσει γράφει χαρακτηριστικά το περιοδικό «Spiegel» στο νέο του τεύχος. 

Παρόμοια τάση  καταγράφει  και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σύμφωνα με τα στοιχεία της, 10.517 άνθρωποι ήρθαν στην Ευρώπη μέσω των μεσογειακών διαδρόμων τον Ιούλιο και 9.534 μέσω της Νοτιοανατολικής Ευρώπης τον Ιούνιο. Και στις δύο περιπτώσεις ο αριθμός σχεδόν τριπλασιάστηκε σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. 

Η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, κατέγραψε 8.650 παράνομες διαβάσεις συνόρων τον Ιούλιο, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από τον Ιούνιο. 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο EASO αποδίδει την εκ νέου αύξηση των αιτήσεων ασύλου κυρίως στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέτρα αυτά είχαν συμβάλει στην απότομη μείωση της μετανάστευσης. 

Σύμφωνα με την EASO, έχουν υποβληθεί 212.100 αιτήσεις ασύλου από την αρχή του έτους. 

Ο πολιτικός σύμβουλος Γκέραλντ Κνάους, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης "Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας", δήλωσε στο Spiegel ότι «είναι τρελό το γεγονός ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί ακόμη να συμφωνήσει σε μια κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες, για τη κατανομή και την επαναπροώθηση των μεταναστών,  αν και δεν ήταν ποτέ τόσο εύκολο όσο είναι τώρα», όπως τόνισε.