8ος χρόνος, ημέρα 2270η
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022

Τριπλασιασμό των ραντεβού για εμβολιασμό στους άνω των 60 έφεραν τα νέα μέτρα

Τριπλασιασμό των ραντεβού για εμβολιασμό στους άνω των 60 έφεραν τα νέα μέτρα

Κατακόρυφη αύξηση καταγράφουν σύμφωνα με πληροφορίες τα ραντεβού για την πρώτη δόση από πολίτες άνω των 60 ετών, μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ενώ χθες όλη μέρα, η ηλικιακή αυτή ομάδα είχε κλείσει μόλις 3.373 ραντεβού, σήμερα κλείστηκαν έως τώρα 6.000 ραντεβού 1ης δόσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο μέσος όρος ραντεβού των τελευταίων δέκα ημερών για πολίτες άνω των 60 ήταν στα 2.600

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ανακοινώσεις έγιναν στις 12 και από τη στιγμή εκείνη έως τη 2 το μεσημέρι είχε καταγραφεί υπερδιπλασιασμός στα ραντεβού της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Σημειώνεται ότι τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της υποχρεωτικότητας:

1) 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60+

2) 7 στους 10 διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 60+

3) 8 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι

4) τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.

5) σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγείας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ό,τι στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τις ηλικίες άνω των 60 ετών με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί στη συγκεκριμένη ηλιακή ομάδα θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού για την πρώτη δόση. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία.