Τριντό: Οριακό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ μπορεί να φέρει «κάποια αναστάτωση»

Τριντό: Οριακό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ μπορεί να φέρει «κάποια αναστάτωση»

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του φοβάται την πρόκληση "κάποιας αναστάτωσης" στην περίπτωση οριακού αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και ότι προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια.

"Παρακολουθούμε όλοι την πόλωση στις ΗΠΑ με μια κάποια ανησυχία", σημείωσε ο Τριντό, αναφερόμενος στην δημόσια πολιτική συζήτηση που γίνεται γύρω από την πανδημία της COVID-19 ενώ απομένει λιγότερο από ένας μήνας από τις προεδρικές εκλογές.

"Παρατηρούμε όλοι πολύ προσεκτικά τις αμερικανικές εκλογές λόγω του πιθανού αντίκτυπού τους στην καναδική οικονομία και τους Καναδούς", εξήγησε ο Καναδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε.

"Ελπίζουμε βεβαίως όλοι σε μια ήπια μετάβαση, ή σε ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα των εκλογών" αυτών στις οποίες θα αναμετρηθούν ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν, πρόσθεσε ο Τριντό.

"Αν δεν είναι τόσο ξεκάθαρο (το αποτέλεσμα), μπορεί να υπάρξει κάποια αναστάτωση και οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα", σημείωσε ο Καναδός πρωθυπουργός χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Ο Τραμπ έχει αμφισβητήσει την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας της 3ης Νοεμβρίου λόγω των επιστολικών ψήφων και επίσης έχει αρνηθεί να δεσμευτεί για μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, αν χάσει τις εκλογές.

Ο Τριντό, ο οποίος διατηρεί μια συχνά θυελλώδη σχέση με τον νυν Αμερικανό πρόεδρο, επιφυλάσσεται εν γένει να σχολιάσει την πολιτική επικαιρότητα στην ισχυρή γειτονική χώρα.

"Δεν θα παρέμβουμε ούτε θα αναμειχθούμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην εκλογική τους διαδικασία", επέμεινε ο Καναδός πρωθυπουργός στη συνέντευξη αυτή Τύπου που παραχώρησε.

Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Καναδά. Η κοινή μεθοριακή τους γραμμή, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο, είναι κλειστή για όλες τις μετακινήσεις από τότε που ξέσπασε η πανδημία του νέου κορονοϊού και αναμένεται να παραμείνει έτσι ως τουλάχιστον τις 21 Οκτωβρίου.

Οι ανταλλαγές αγαθών και εμπορευμάτων μεταξύ των δύο πλευρών των συνόρων, τα οποία εκτείνονται σε σχεδόν 8.900 χιλιόμετρα, ανέρχονται καθημερινά σε 2,4 δισεκ. δολάρια Καναδά (περίπου 1,5 δισεκ. ευρώ).