Τρίμηνη «εκεχειρία» ανάμεσα σε Trump και Δημοκρατικούς για τον προϋπολογισμό

Τρίμηνη «εκεχειρία» ανάμεσα σε Trump και Δημοκρατικούς για τον προϋπολογισμό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, αιφνιδίασε ακόμη και τους συνεργάτες του και πέτυχε μια απρόσμενη συμφωνία με τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για την τρίμηνη παράταση του ορίου δανεισμού της αμερικανικής κυβέρνησης μέχρι την 15η Δεκεμβρίου του 2017.

Ο Trump συναντήθηκε χθες, στον Λευκό Οίκο με τους ηγέτες των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, ενώ απέρριψε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Steven Mnuchin, και άλλων Ρεπουμπλικάνων για επέκταση του χρονικού περιθωρίου δανεισμού της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πέραν του τριμήνου. Έτσι, συντάχθηκε με την τρίμηνη επέκταση που πρότειναν οι Δημοκρατικοί.

«Θα μπορούσαμε σήμερα να έχουμε συμφωνία ετήσιας διάρκειας», δήλωσε ο Mnuchin αργότερα χθες μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) κατά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον από την Βόρεια Καρολίνα, όπου ο Trump μίλησε για την αναδιοργάνωση του φορολογικού κώδικα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο πρόεδρος επέλεξε την τρίμηνη παράταση προκειμένου να διατηρήσει τις επιλογές του ανοιχτές, για το ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών αργότερα μέσα στο 2017, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια πιο μακρόχρονη επιλογή θα δυσκόλευε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Trump παραμένει προσηλωμένος στις αμυντικές δαπάνες, «ειδικότερα μετά τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Βόρεια Κορέα, αλλά και σε άλλες περιοχές της γης. Ο πρόεδρος ήθελε να διατηρήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των αμυντικών δαπανών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mnuchin.

Εάν η πρόταση αυτή ψηφιστεί από το Κογκρέσο, το οποίο τελεί υπό ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, θ' αποτραπεί ένα ουσιαστικό ενδεχόμενο εσωτερικής χρεοκοπίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ, με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους, την 1η Οκτωβρίου. Μία τέτοια αρνητική εξέλιξη θα στερούσε επίσης, κάθε δυνατότητα χορήγησης οικονομικής βοήθειας στους πληγέντες από το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ, στο Τέξας.

«Ήταν μία πολύ καλή στιγμή για την προώθηση εκκρεμοτήτων μέσω μιας κοινής δικομματικής γραμμής» δήλωσε ο ηγέτης της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Γερουσία.

Ωστόσο, η κατάσταση πολιτικής δυναμικής μεταξύ των δύο κομμάτων δεν έχει ομαλοποιηθεί, καθώς είναι χαρακτηριστικό ν' αναφερθεί ότι μία ώρα πριν την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιν είχε χαρακτηρίσει την πρόταση των Δημοκρατικών για τρίμηνη παράταση που αποδέχτηκε ο Trump ως «παράλογη και απαράδεκτη». Παράλληλα, ο ίδιος καταλόγιζε στους Δημοκρατικούς «πολιτικά παιχνίδια για τον καθορισμό της χρονικής επέκτασης του ομοσπονδιακού δανεισμού».

Σύμφωνα με πηγή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Γερουσία δεν υπάρχει κάτι στην συμφωνία της τρίμηνης παράτασης χρηματοδότησης, που θα μπορούσε να εμποδίσει το υπουργείο Οικονομικών από την άσκηση των αρμοδιοτήτων του για την περαιτέρω παράταση του ομοσπονδιακού δανεισμού, σε συνάρτηση πάντα με την πορεία των φορολογικών εσόδων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ