7ος χρόνος, ημέρα 2060η
Τρίτη, 22 Ιουνίου 2021

Τριήμερο «φωτιά» στα μέσα Ιουνίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας

Τριήμερο «φωτιά» στα μέσα Ιουνίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας
Eurokinissi

Μέσα σε τρία 24ωρα, στα μέσα Ιουνίου, αναμένεται εν πολλοίς να κριθεί το πλαίσιο που θα καθορίσει για το επόμενο διάστημα τόσο τις ευρωτουρκικές όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Μετά το τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αθήνα αλλά και την συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οι σχέσεις Αθήνας Άγκυρας μπαίνουν αναμφίβολα σε νέα βάση, με τις διαφωνίες πάντως να παραμένουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. 

Με δεδομένες λοιπόν τις αποστάσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα, Ελλάδα και Τουρκία θα ξαναβρεθούν στα μέσα Ιουνίου, αυτή τη φορά στο ανώτατο επίπεδο, υπό το «άγρυπνο» βλέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσα σε τρεις ημέρες μάλιστα οι συζητήσεις θα είναι πολλές και σε διαφορετικά επίπεδα. Ας τα δούμε μέρα-μέρα: 

- Η αρχή θα γίνει από τις Βρυξέλλες, όταν Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα τα πουν από κοντά, σε συνέχεια του τετ α τετ που είχαν στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 2019. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν σημείο επαφής στα ακανθώδη ζητήματα που ταλανίζουν τις δύο χώρες. 

- Μία μέρα μετά θα πραγματοποιηθεί το Globsec 2021 Bratislava Forum. Το συνέδριο που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας θα είναι διήμερο,  στο πλαίσιο του οποίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με Ευρωπαίους ηγέτες αλλά και με βασικούς Ευρωπαίους «παίκτες» για ζητήματα που αφορούν σε θέματα ασφάλειας και οικονομίας.

Μπορεί σε πρώτο επίπεδο να μην σχετίζεται άμεσα το φόρουμ της Μπρατισλάβα με τις ευρωτουρκικές και ελληνοτουρκικές σχέσεις, όμως όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, θα αποτελέσει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνομιλήσει έστω και σε ανεπίσημο επίπεδο με σημαντικούς Ευρωπαίους παράγοντες, μία μέρα μετά από την συνάντηση του με τον Ταγίπ Ερντογάν. 

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι εργασίες του φόρουμ  θα γίνουν περίπου δύο εβδομάδες πριν από την συνεδρίαση της  Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών της ΕΕ στις 25 Ιουνίου, όπου αναμένεται να βρεθεί, για μία ακόμα φορά, στο τραπέζι των ηγετών οι σχέσεις Βρυξελλών Άγκυρας. 

Είναι προφανές ότι η πορεία των συνομιλιών, σε επίσημο και ανεπίσημο επίπεδο, που θα διεξαχθούν  μέχρι και τις 25 Ιουνίου θα καθορίσει το πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ Αθήνας Άγκυρας.

Τα πρώτα δείγματα πάντως, μετά και την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα, είναι θετικά μια και φαίνεται πως η ένταση δεν αποτελεί προτεραιότητα της Τουρκίας, όπως μας είχε συνηθίσει μέχρι σήμερα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι το σχέδιο με κωδικό «ήσυχο καλοκαίρι» μπορεί να έχει αποτελέσματα καθώς η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Σχέδιο, για την υλοποίηση του οποίου θα συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις της.