7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Τρεις ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος στις Κάννες

Τρεις ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος στις Κάννες

Η σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος της Εβδομάδας Κριτικής που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 74ου Φεστιβάλ των Καννών επιβεβαιώνει τους σταθερούς και ισχυρούς δεσμούς της  ελληνικής ταινίας μικρού μήκους με το φεστιβάλ κατά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, επιλέχθηκε στο διαγωνιστικό αυτό πρόγραμμα η ταινία «Brutalia, εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή, η οποία έχει χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και υποστηρίζεται στις Κάννες από την Hellas Film. 

Στην Εβδομάδα Κριτικής επίσης διαγωνίζεται και η μεγάλου μήκους ταινία «Feathers» του Omar El Zohairy. To έργο αυτό είναι διεθνούς συμπαραγωγής (Γαλλία, Αίγυπτος, Ολλανδία, Ελλάδα) και έχει χρηματοδοτηθεί από το ΕΚΚ στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειας των Ελλήνων παραγωγών. Στην παραγωγή του  «Feathers» συμμετέχει η ελληνική εταιρεία Heretic (Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Γιώργος Καρναβάς).

Σημαντική είναι φέτος η ελληνική παρουσία στο L’ Atelier της Cinefondation των Καννών, όπου θα παρουσιαστεί το κινηματογραφικό σχέδιο μυθοπλασίας μεγάλου μήκους «Cora» της Εύης Καλογηροπούλου. Το σχέδιο αυτό εντάχθηκε πρόσφατα στα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΚΚ στη συγκεκριμένη δράση του φεστιβάλ. Υπενθυμίζεται πως πέρυσι η Καλογηροπούλου είχε συμμετάσχει στο επίσημο πρόγραμμα των Καννών με την μικρού μήκους ταινία «Motorway 65» διεκδικώντας τον Χρυσό Φοίνικα.

Το «Bruralia, εργάσιμες μέρες» διεκδικεί τη βράβευσή του στην Εβδομάδα Κριτικής τιμώντας, ούτως ή άλλως, με τη συμμετοχή του στο σημαντικό παράλληλο αυτό πρόγραμμα των Καννών τον ελληνικό κινηματογράφο. 

Το σενάριο της ταινίας, από τον Μ. Μαυρή, παρουσιάζει μια δυστοπική μητριαρχική κοινωνία, στην οποία νέες γυναίκες με στρατιωτική περιβολή εργάζονται σαν μέλισσες για το καλό του «μελισσιού». Ο Μ. Μαυρής έχει στο ενεργητικό του ως σκηνοθέτης δύο ακόμη ταινίες μικρού μήκους, το «Blue Train» (2014) και το «Μανέκι Νέκο» (2017).

Παραγωγοί του «Brutalia» είναι οι: Annabelle Aronis, Γιώργος Τσοκόπουλος, Μαντώ και Μυρτώ Στάθη. Στους βασικούς ρόλους εμφανίζονται οι: Έλσα Λεκάκου, Κόρα Καρβούνη, Χαρά Μάτα Γιαννάτου.

Το 74ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα πραγματοποιηθεί στους φυσικούς χώρους του από 6 – 17 Ιουλίου 2021. Το L’ Atelier της Cinefondation θα διεξαχθεί από 8 -13 Ιουλίου 2021.

Με ένα πανόραμα 23 ταινιών στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και πολλές ακόμη συμμετοχές στις παράλληλες ενότητες προβολών οι Κάννες ευελπιστούν να βάλουν φέτος ψηλά τον πήχη. Ανάμεσα στις ταινίες που θα διαγωνιστούν εξάλλου συμπεριλαμβάνονται δουλειές με διάσημες σκηνοθετικές υπογραφές όπως αυτές των Πολ Βερχόφεν, Γουές Άντερσον, Σον Πεν, Ασγκάρ Φαραντί κ.α. 

Η πρεμιέρα θα γίνει με τη  νέα ταινία του Λεός Καράξ, το  μιούζικαλ «Annette« σε σενάριο και μουσική των The Sparks με τους Ανταμ Ντράιβερ και Μαριόν Κοτιγιάρ. Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι ο Σπάικ Λι.

Το Φεστιβάλ των Καννών επέλεξε να τιμήσει την πολυβραβευμένη ηθοποιό Τζόντι Φέστερ απονέμοντάς της τον Τιμητικό Χρυσό Φοίνικα για το καλλιτεχνικό της ταξίδι, την μοναδική προσωπικότητά της και την ταπεινή αλλά δυνατή δέσμευση σε μερικά από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας.

Με το ίδιο βραβείο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν ο Μπερνάρτο Μπερτολούτσι, ο Αλέν Ντελόν, η Τζέιν Φόντα, ο Ζαν Πολ Μπελμοντό και άλλες σημαντικές προσωπικότερες του διεθνούς κινηματογράφου.