Τρεις συν μία κρίσιμες συναντήσεις πριν την Σύνοδο Κορυφής

Τρεις συν μία κρίσιμες συναντήσεις πριν την Σύνοδο Κορυφής

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει και δικαίως στην επικείμενη άφιξη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα τη Δευτέρα, όμως δε θα πρέπει να προσπερνάμε το γεγονός ότι εκτός από τον Μ. Πομπέο στην Αθήνα την Τετάρτη θα βρεθούν τρεις ακόμα “παίκτες” της ευρωπαϊκής σκηνής. 

Πρόκειται για τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν. Είναι τρεις χώρες που παίζουν σημαντικό ρόλο σε δύο θέματα που “καίνε” την Ελλάδα. Από την μία τη διαχείριση του μεταναστευτικού και από την άλλη την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Οι τρεις ηγέτες είναι καλεσμένοι σε μία ειδική εκδήλωση για την Ακρόπολη, όμως είναι ξεκάθαρο ότι στο περιθώριο θα συζητηθούν πολλά. Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο το τριήμερο (Δευτέρα-Τετάρτη) η παρουσία τριών κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων και ενός Αμερικανού στην Ελλάδα λέει πολλά , μερικές ώρες πριν από την σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Ουσιαστικά ισοδυναμεί με κίνηση στήριξης της Αθήνας σε μία περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με πιθανές κυρώσεις . 

Χωρίς αμφιβολία πάντως η επίσκεψη Πομπέο αποτελεί μήνυμα με ευρύτερους αποδέκτες και υπογραμμίζει τη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ, η οποία επισφραγίστηκε και με την ανανέωση της διευρυμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Τη στήριξη και αναγνώριση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια και τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ σηματοδοτεί η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα (27-29 Σεπτεμβρίου) . 

Είναι σαφές ότι η σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας - Ισραήλ - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δημιουργεί έναν ισχυρό άξονα στην περιοχή, κάνοντας ακόμα και πιο στενά τα περιθώρια κινήσεων της Αγκυρας. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών το βράδυ της Δευτέρας θα φιλοξενηθεί στο σπίτι του πρωθυπουργού στα Χανιά, υπογραμμίζοντας τη στενή προσωπική τους σχέση. Την Τρίτη θα επισκεφθούν τη Σούδα. Στις συνομιλίες των αντιπροσωπειών που θα ακoλουθήσουν, θα λάβουν  μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.

Είναι γνωστό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί στενή προσωπική σχέση με τον Μάικ  Πομπέο από πέρυσι τον Οκτώβριο, όταν είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχαν περάσει αρκετές ώρες μαζί πέραν του επίσημου προγράμματος. Από εκείνη την επίσκεψη, οι δυο τους μιλούν τακτικά. Κατά τις πρώτες μέρες μάλιστα της κρίσης με το Oruc Reis είχε  συνομιλήσει μαζί του, ενώ είχε υπάρξει επικοινωνία και όταν είχε «κλειδώσει» εκτάκτως  το ραντεβού του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βιέννη.