7ος χρόνος, ημέρα 2061η
Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021

Δημοσκόπηση Pulse: Τρεις στους 4 θα κάνουν το εμβόλιο - Μειώνονται οι σκεπτικιστές

Τρεις στους 4 θα κάνουν το εμβόλιο - Μειώνονται οι σκεπτικιστές

Υποχωρεί η επιφυλακτικότητα για τα εμβόλια στη χώρα μας, αφού τρεις στους τέσσερις πολίτες δηλώνουν ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, ενώ πάνω από έξι στους 10 απαντά πως θα κάνει το εμβόλιο το συντομότερο δυνατό. Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού, ενώ η πλειοψηφία θέλει ελάφρυνση περιορισμών και άνοιγμα δραστηριοτήτων, με βάση πάντα τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα. 

Συγκεκριμένα, σχετικά με το αν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό το 74% των ερωτηθέντων δηλώνει «σίγουρα ναι» (49%) ή «μάλλον ναι» (25%) έναντι 67% στην προηγούμενη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου, ενώ 21% συνολικά απαντά «μάλλον όχι» (11%) και «σίγουρα όχι» (10%) έναντι 29% στην προηγούμενη έρευνα.  

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο το 37% των ερωτηθέντων έλεγαν ότι «σίγουρα» θα εμβολιαστούν, έναντι του 40% το Δεκέμβριο και του 49% τον Ιανουάριο.

«Μάλλον ναι» στον εμβολιασμό έλεγε το Νοέμβριο το 27% των ερωτώμενων, όπως και το Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό ανήλθε στο 25%. «Μάλλον όχι» στον εμβολιασμό δήλωνε τον Νοέμβριο το 16%, τον Δεκέμβριο το 15% των ερωτώμενων και τον Ιανουάριο το 11%. 
Απόλυτα αρνητικοί στον εμβολιασμό ήταν το Νοέμβριο το 14%, όπως και το Δεκέμβριο, ενώ τον Ιανουάριο το ποσοστό έπεσε στο 10%.

Πάνω από έξι στους 10 θα εμβολιαστούν το συντομότερο 

Στο ερώτημα πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το 63% συνολικά απαντά «το συντομότερο δυνατό» (47%) ή «μετά από 2 με 3 μήνες» (16%) έναντι 57% συνολικά στη δημοσκόπηση Δεκεμβρίου. Το 22% των ερωτώμενων απαντά «αρκετά αργότερα» (έναντι 24%) ενώ το 11% δηλώνει «ποτέ» (έναντι 15% στην προηγούμενη σφυγμομέτρηση). 

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού

Στο ερώτημα πόσο σας ανησυχούν οι μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού το 58% των ερωτηθέντων συνολικά απαντά «πολύ» (29%) και «αρκετά» (29%), το 20% απαντά «μέτρια», και το 20% «λίγο» (9%) και ελάχιστα με καθόλου (11%).

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ελάφρυνσης και άλλων περιορισμών ή το άνοιγμα άλλων δραστηριοτήτων στη χώρα μας με βάση τα σημερινά δεδομένα, το 55% συνολικά απαντά «σίγουρα ναι» (20%) ή μάλλον ναι (35%), ενώ το 39% απαντά «μάλλον όχι» (30%), και «σίγουρα όχι» (9%). 

Προβάδισμα 16,4% της ΝΔ

Στην ίδια δημοσκόπηση, η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα 16 ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί (39%) έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (23%) στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων).

Στα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας ενάμισι χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι οι εισροές νέων ψηφοφόρων στο κυβερνών κόμμα είναι μεγαλύτερες. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται και πάλι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44%. 

Στα ελληνοτουρκικά καταγράφεται η απαισιοδοξία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Πάντως, περίπου έξι στους 10 εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η προεδρία Μπάιντεν θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαφορά να φτάνει στις 16 ποσοστιαίες μονάδες. Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει 7,5%, το ΚΚΕ 6,5%, η Ελληνική Λύση 4,5%, το ΜέΡΑ 25 είναι στο όριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με 3%. Άλλο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 7,5% των ερωτηθέντων, ενώ 9% δηλώνουν αναποφάσιστοι/δεν ξέρουν/δεν απαντούν. 

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% (έναντι 45% στο προηγούμενο γκάλοπ του Δεκεμβρίου) ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 24% (έναντι 25%) με τη διαφορά να παραμένει στις 20 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ελληνοτουρκικά: Απαισιοδοξία για τις διερευνητικές

Αναφορικά με την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών, και το εάν θα έχουν κάποιο αποτέλεσμα, το 17% δηλώνει σίγουρα ναι (2%) και μάλλον ναι (15%), ενώ το 76% απαντά μάλλον όχι (46%) και σίγουρα όχι (30%).  

Αισιοδοξία για Μπάιντεν

Στην ερώτηση εάν η εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ θα έχει θετική επίδραση για τη χώρα μας στα ελληνοτουρκικά το 59% των ερωτώμενων απαντά σίγουρα ναι (14%) ή μάλλον ναι (45%), ενώ το 33% απαντά μάλλον όχι (23%) ή σίγουρα όχι (10%). 

Διαβάστε ακόμα:

- Δημοσκόπηση Metron Analysis: Αυξάνονται οι πολίτες που λένε «ναι» στο εμβόλιο