Tρεις νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία - Την ευθύνη ανέλαβε ο ISIS

Tρεις νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία - Την ευθύνη ανέλαβε ο ISIS

Συναγερμός σήμανε στην πόλη Καρκασόν, περίπου 10 χλμ. από την Τρεμπ, στη Νότια Γαλλία, καθώς έλαβε χώρα κατάσταση ομηρίας σε σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας, Gerard Colomb, ο 26χρονος δράστης μαροκινής καταγωγής, Ρεντουάν Λακντίμ, σκοτώθηκε μετά από έφοδο της αστυνομίας.

Tα γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως νωρίτερα ο ύποπτος είχε ανοίξει πυρ κατά αστυνομικών προκαλώντας τον τραυματισμό ενός από αυτών. Πηγή που πρόσκειται στην έρευνα είχε δηλώσει πως «ο άνδρας που είχε συλλάβει ομήρους είναι νεκρός», προσθέτοντας πως σκοτώθηκε στη διάρκεια εφόδου. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, είπε η πηγή.

Νωρίτερα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε τρία ξεχωριστά περιστατικά τα οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει στο σύνολό τους ως τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, «ο ύποπτος έκλεψε αρχικά ένα αυτοκίνητο στην Καρκασόν σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό, πριν τραυματίσει στον ώμο έναν αστυνομικό των CRS κοντά στο στρατόπεδό του όχι μακριά από το σημείο. Στη συνέχεια, σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους κατά τη σύλληψη ομήρων σε σουπερμάρκετ στην Τρεμπ».

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το περιστατικό που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων, χωρίς να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό της. Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως ένας «στρατιώτης του χαλιφάτου» πραγματοποίησε την επίθεση. Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν έδωσε άλλες πληροφορίες.

Η αντιτρομοκρατική διεύθυνση της εισαγγελίας ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την έρευνα.

Ο γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι το περιστατικό με του ομήρους στη νότια Γαλλία φαίνεται να είναι τρομοκρατική επίθεση.

Ο πρόεδρος υπογράμμισε την υποστήριξή του προς όλους όσους «αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυτήν την κατάσταση», δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει για την ώρα «κανέναν επίσημο απολογισμό» της κατάστασης, η οποία, την ώρα που μιλούσε, δεν είχε ακόμα επιλυθεί στο εσωτερικό του σουπερμάρκετ. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «η τρομοκρατική απειλή στη Γαλλία παραμένει αυξημένη, γιατί έχουμε εδώ και πολλούς μήνες μια ενδογενή απειλή. Οι επιτιθέμενοι μπορεί να επηρεάζονται, να έχουν δεσμούς με τον Ντάες ή με άλλες εξωτερικές δυνάμεις που σχετίζονται με την ισλαμική τρομοκρατία. Ωστόσο, και παραμένω επιφυλακτικός γιατί η έρευνα (τώρα) ξεκινά, δεν είμαστε πλέον σε μια κατάσταση όπως ήμαστε πριν από δύο ή τρία χρόνια όπου αντιμετωπίζαμε επιθέσεις που διευθύνονταν από την ιρακινο-συριακή περιοχή εναντίον του εδάφους μας», εξήγησε ο αρχηγός του κράτους.

Στη συνέχεια είπε πως «υπάρχουν πολλά άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί από μόνα τους, που έχουν ποικίλα ψυχιατρικά προφίλ, ορισμένοι έχουν μια παθολογία, άλλοι όχι. Δεν ξέρω τι από όλα ισχύει για τον σημερινό τρομοκράτη» και πρόσθεσε πως «στο πλαίσιο της έρευνας, θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από την παρακολούθηση του επιτιθέμενου στην Τρεμπ. Υπάρχουν στη Γαλλία άτομα που έχουν ταυτοποιηθεί ως επικίνδυνα τα οποία παρακολουθούνται εκ του σύνεγγυς».

Η υπόθεση έχει ήδη ανατεθεί στην αρμόδια αντιτρομοκρατική υπηρεσία της οποίας οι πρώτοι ανακριτές πρόκειται να φθάσουν επί τόπου. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν αργότερα από τον Εισαγγελέα Παρισίων.

Για «περιστατικό τρομοκρατίας» έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός Edouard Philippe

Νωρίτερα, το κανάλι LCΙ μετέδωσε πως ο δράστης είναι περίπου 30 ετών, μαροκινής καταγωγής και απαίτησε την απελευθέρωση του Saleh Abdeslam, του μόνου επιζώντα από τις επιθέσεις του ISIS το 2015 στο Παρίσι. Ο δράστης που επέβαινε σε αυτοκίνητο φέρεται να είχε φωνάξει "Allah Akbar" και πως επιδιώκει να «εκδικηθεί τα αδέρφια του στη Συρία». Σύμφωνα με πληροφορίες είναι οπλισμένος και με χειροβομβίδες.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας δράστης «εισέβαλε στις 11.15 στο σούπερ μάρκετ Super U και ακούστηκαν πυροβολισμοί». Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο νωρίτερα ο άνδρας που επέβαινε σε αυτοκίνητο είχε ανοίξει πυρ κατά τεσσάρων αστυνομικών τραυματίζοντας έναν εξ αυτών στον ώμο και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της περιοχής. Οι αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν στην πόλη Καρκασόν, έκαναν εκείνη την ώρα τζόκινγκ.

Ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε επιθέσεις στη νότια Γαλλία ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Gerard Colomb, ο οποίος πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.

Ο Colomb είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις. «Ηταν γνωστός [στις αρχές] για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Colomb.

Την υποστήριξή του στο γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. C. Juncker

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker εκδήλωσε τη «συγκίνησή» του και εξέφρασε «την πλήρη υποστήριξή του» στο γαλλικό λαό μετά την τρομοκρατική επίθεση.

«Η Γαλλία για μία ακόμη φορά επλήγη από μια δειλή και αιματηρή ενέργεια. Εκφράζουμε τη συγκίνησή μας και την πλήρη υποστήριξή μας προς τον γαλλικό λαό», δήλωσε ο Juncker μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Διαβάστε ακόμα:

- Γάλλος υπ. Εσωτερικών: Δεν περιμέναμε ότι ο δράστης της επίθεσης θα περνούσε σε τρομοκρατική ενέργεια