Τράπεζα της Αγγλίας: Οι αγορές μπορεί να αντιμετωπίσουν ακραία διόρθωση

Τράπεζα της Αγγλίας: Οι αγορές μπορεί να αντιμετωπίσουν ακραία διόρθωση

Οι χρηματιστηριακές αγορές και οι αγορές ομολόγων μπορεί να διορθώσουν σημαντικά αν οι επενδυτές αναθεωρήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας από την πανδημία COVID-19 και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επενδυτικές τράπεζες επωμίζονται υψηλότερα ρίσκα, προειδοποίησε η Τράπεζα της Αγγλίας την Παρασκευή.

Η επιτροπή χρηματοοικονομικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας εκτιμά πως υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αυξηθεί η ανάληψη κινδύνων στις αγορές μετοχών, ομολόγων και δανείων με μόχλευση σε σχέση με τα ιστορικά τους επίπεδα.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες με τους επενδυτές να ποντάρουν σε δυνατή ανάκαμψη μετά την πανδημία, αλλά ο πληθωρισμός έχει εξελιχθεί σε ανησυχία και η ανάπτυξη της οικονομίας αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των στενώσεων από την πλευρά της προσφοράς.

Τα νοικοκυριά στη Βρετανία, καθώς και σε άλλες οικονομίες, αντιμετωπίζουν πρόσθετη πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα τους από την εκτόξευση των τιμών ενέργειας σε μια περίοδο που τα μέτρα στήριξης των κυβερνήσεων που τα βοήθησαν, όπως και τις επιχειρήσεις, να ανταπεξέλθουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρχίζουν να αποσύρονται.

«Οι αποτιμήσεις των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να διορθώσουν απότομα αν για παράδειγμα οι εμπλεκόμενοι στις αγορές αναθεωρήσουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη, τον πληθωρισμό και τα επιτόκια», επεσήμανε η Τράπεζα της Αγγλίας.

«Υπάρχουν σημάδια χαλάρωσης και ανάληψης υψηλότερου ρίσκου σε μερικούς τομείς τις επενδυτικής τραπεζικής».

Η εποπτεία ρουτίνας και τα στρες τεστ παρακολουθούν την ανάληψη κινδύνων. Οι τράπεζες παραμένουν ευπροσάρμοστες και διένειμαν 2,3 δισ. στερλίνες σε μερίσματα το πρώτο εξάμηνο.

Η επιτροπή της βρετανικής κεντρικής τράπεζας σημείωσε και την αβεβαιότητα που περικλύει τον κινεζικό όμιλο Evergrande και το αν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις του.

«Μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση μπορεί προκαλέσει κινδύνους για τον ευρύτερο τομέα ακινήτων στην Κίνα με απόνερα διεθνώς».

Με βάση όμως τα φετινά στρες τεστ οι βρετανικές τράπεζες μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια σημαντική οικονομική κάμψη στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ όπως και σε μεγάλη διόρθωση στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας.