Τραμπ: Όχι στον βανδαλισμό της ιστορίας και τη βεβήλωση των μνημείων

Τραμπ: Όχι στον βανδαλισμό της ιστορίας και τη βεβήλωση των μνημείων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι αντιτίθεται στην αποκαθήλωση του αγάλματος του Θίοντορ Ρούζβελτ που βρίσκεται έξω από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη.

Το μουσείο ζήτησε να απομακρύνει το άγαλμα, που απεικονίζει τον Ρούζβελτ πάνω σε ένα άλογο, με έναν ιθαγενή Αμερικανό και έναν Αφρικανό δίπλα του.

Πολλοί έχουν υποστηρίξει ότι το άγαλμα συμβολίζει τις φυλετικές διακρίσεις και τον αποικιοκρατικό επεκτατισμό, ενώ ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι συμφωνεί με την απομάκρυνση του αγάλματος που «παρουσιάζει τους μαύρους και τους ιθαγενείς ως υποτελείς και φυλετικά υποδεέστερους».

«Είναι γελοίο, μην το κάνετε» έγραψε σήμερα στο Tweeter ο Ντόναλντ Τραμπ.

Εν μέσω των διαδηλώσεων που έχουν ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ευρώπη, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, όλο και συχνότερα ακούγονται αιτήματα απομάκρυνσης μνημείων που τιμούν ιστορικές μορφές που υποστήριζαν τη δουλεία ή πρωτοστάτησαν στη δημιουργία των ευρωπαϊκών αποικιών.

Ο Τραμπ καταδίκασε αυτές τις κινήσεις, αναφέροντας σε συγκέντρωση την προηγούμενη εβδομάδα: «Ο ανισόρροπος αριστερός όχλος προσπαθεί να βανδαλίσει την ιστορία μας, να βεβηλώσει τα μνημεία μας, να ρίξει τα αγάλματά μας και να τιμωρήσει, να απαξιώσει και να καταδιώξει όποιον δεν συμμορφώνεται με την απαίτησή του για απόλυτο έλεγχο. Δεν θα συμμορφωθούμε».