Υπογράφει προεδρικό διάταγμα για αναθεώρηση της νομοθεσίας
Τραμπ κατά social media

Υπογράφει προεδρικό διάταγμα για αναθεώρηση της νομοθεσίας

Συνέχεια στη διαμάχη του με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter φέρεται να δίνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επικαλείται το Reuters, αναμένεται να υπογράψει προεδρικό διάταγμα που θα αφορά τα κοινωνικά δίκτυα, έπειτα από τις απειλές του εχθές περί ελέγχου, ακόμη και «λουκέτου». 

Σύμφωνα με το προσχέδιο του διατάγματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόκειται να διατάξει την επανεξέταση του νόμου που προστατεύει το Twitter, το Facebook αλλά και το Google από την ευθύνη σχετικά με το περιεχόμενο των αναρτήσεων των χρηστών τους. 

Επίσης θα ζητείται από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) να εξετάσει αν οι εταιρείες αυτές χρησιμοποιούν παραπλανητικές πολιτικές για να ρυθμίζουν το περιεχόμενό τους και αν αυτές οι πολιτικές συνάδουν με τους όρους χρήσης τους. Παράλληλα, στο προσχέδιο αναφέρεται ότι η υπηρεσία Ψηφιακής Στρατηγικής του Λευκού Οίκου θα επαναφέρει ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθά τους πολίτες να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαδικτυακής λογοκρισίας.

Το εργαλείο, με το όνομα White House Tech Bias Reporting Tool, θα συλλέγει καταγγελίες ηλεκτρονικής λογοκρισίας και θα τις υποβάλει στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC).

Επιπλέον, θα επανεξεταστούν οι ομοσπονδιακές δαπάνες για διαδικτυακή διαφήμιση. 

Εξάλλου, η Wall Street Journal μετέδωσε πως το διάταγμα προβλέπει τον περιορισμό της νομικής προστασίας των μέσων, καθιστώντας έτσι πιο εύκολο στις ρυθμιστικές αρχές να θεωρούν τις εταιρείες υπεύθυνες για τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης των χρηστών, ενώ θα ανακαλέσει προστατευτικές ρυθμίσεις που υπήρχαν από το 1996 και έδιναν στις εταιρείες μεγάλο περιθώριο στην εποπτεία του περιεχομένου.

Το Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, ωστόσο εχθές εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε ότι οι ειδοποιήσεις στις αναρτήσεις του Τραμπ μπήκαν καθώς «περιέχουν δυνητικά παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία και παρέχεται επιπλέον περιεχόμενο για τις επιστολικές ψήφους». 

Ο οργανισμός, στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας «fact checking», δηλαδή της προσπάθειας να μην διαδίδονται ψευδείς ειδήσεις με σκοπό την παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα, τοποθέτησε μια ειδοποίηση σε ανάρτηση του Τραμπ σχετικά με τις επιστολικές ψήφους, όπου αναφερόταν πως οι ψήφοι αυτές είναι «ουσιαστικά χαλκευμένες» και θα έχουν αποτέλεσμα «εκλογική νοθεία».

Η ειδοποίηση αυτή, με σύμβολο ένα θαυμαστικό μέσα σε κύκλο, με μπλε χρώμα, οδηγεί τους αναγνώστες σε μια σελίδα όπου η συντακτική ομάδα του ιστότοπου έχει συγκεντρώσει άρθρα και πληροφορίες που αντικρούουν τα όσα υποστηρίζει η ανάρτηση. 

Εχθές, ο Τραμπ κατηγόρησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πολιτικές προκαταλήψεις. «Ρεπουμπλικανοί, καταλάβετε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να σιγήσουν εντελώς τις συντηρητικές φωνές. Θα τα ελέγξουμε ή θα τα κλείσουμε, προτού επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. Ξεκαθαρίστε την πράξη σας τώρα!».

Μ. Ζάκερμπεγκ: Δεν είναι «σωστή αντίδραση» η λογοκρισία μιας πλατφόρμας

Ο επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεγκ ανέφερε σε συνέντευξή του στο Fox News ότι η λογοκρισία μιας πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δεν θα ήταν «η σωστή αντίδραση» για μια κυβέρνηση που ανησυχεί για τη λογοκρισία. 

Από την πλευρά της η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) εκτίμησε ότι η Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος περιορίζει τις ενέργειες του Αμερικανού προέδρου.

AP Photo/Alex Brandon