Τραμπ - Ερντογάν καλούν Συρία και Ρωσία να σταματήσουν τις επιθέσεις

Τραμπ - Ερντογάν καλούν Συρία και Ρωσία να σταματήσουν τις επιθέσεις

Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν στη λήψη «άμεσων» επιπλέον μέτρων για την αποφυγή «μιας μεγάλης ανθρωπιστικής τραγωδίας» στην Ιντλίμπ, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία, ενώ παράλληλα κάλεσαν τις Συρία και Ρωσία να «σταματήσουν τη στρατιωτική τους επίθεση» στην συριακή επαρχία.

Σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει πως οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία μια μέρα μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών από αεροπορικές επιδρομές του συριακού καθεστώτος, και συμφώνησαν ότι «το συριακό καθεστώς, η Ρωσία και το ιρανικό καθεστώς πρέπει να σταματήσουν την επίθεσή τους, πριν σκοτωθούν και εκτοπιστούν και άλλοι άμαχοι».

Τραμπ και Ερντογάν κάλεσαν τη Συρία και την Ρωσία να «σταματήσουν» τη στρατιωτική τους επίθεση στην Ιντλίμπ, αναφέρει ο Λευκός Οίκος, ενώ η τουρκική προεδρία σε ανακοίνωσή της τονίζει πως ο Τ. Ερντογάν επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι είναι αποφασισμένος «να εκκαθαρίσει στοιχεία του καθεστώτος Άσαντ» στην Ιντλίμπ.

Επικοινωνία Μέρκελ - Ερντογάν

Τα συλλυπητήριά της για τον θάνατο των Τούρκων στρατιωτών στην Ιντλίμπ εξέφρασε η Άνγκελα Μέρκελ στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν, νωρίτερα σήμερα, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση και τα γεγονότα στην Ιντλίμπ, με το βλέμμα και στην ανθρωπιστική κατάσταση για τους εκτοπισμένους.

Η κα Μέρκελ καταδίκασε τις «αδυσώπητες επιθέσεις» εναντίον τουρκικών μονάδων και ζήτησε τον τερματισμό των επιθετικών επιχειρήσεων του συριακού καθεστώτος και των Ρώσων υποστηρικτών του.

Ερντογάν και Μέρκελ συμφώνησαν ότι είναι επείγον να συμφωνηθεί μια νέα εκεχειρία και να ξεκινήσουν «το ταχύτερο δυνατό» πολιτικές συνομιλίες.