Toyota, Woven Capital και ένα πρωτότυπο ρομποτικό όχημα «delivery»

Toyota, Woven Capital και ένα πρωτότυπο ρομποτικό όχημα «delivery»

Την ημέρα της εθνικής μας επετείου, δελτίο τύπου μας πληροφορούσε ότι η θυγατρική της Toyota με την άγνωστη στη χώρα μας ονομασία Woven Capital προχώρησε σε μια σημαντική επένδυση στην επίσης άγνωστη, αλλά υψηλής τεχνολογίας εταιρία ρομποτικής Nuro, η οποία εξελίσσει ένα αυτόνομο όχημα για παραδόσεις μικροδεμάτων κατ’ οίκον.

Η Woven Capital, ένα παγκόσμιο επενδυτικό fund 800 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο υποστηρίζει εταιρείες που ασχολούνται με την κινητικότητα, αγόρασε μετοχές της Nuro, μιας αμερικανικής εταιρείας με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνιας, η οποία θεωρείται κορυφαία στον τομέα της ρομποτικής – και ιδιαιτέρως στον τομέα των “αυτόνομων” παραδόσεων, δηλαδή των παραδόσεων εκείνων που πραγματοποιούνται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, από οχήματα που κινούνται χωρίς οδηγό.

Το γεγονός, τώρα, η συγκεκριμένη επένδυση είναι η πρώτη της Woven Capital παίρνει άλλες διαστάσεις αν λάβουμε υπόψη ότι το εν λόγω fund ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο του 2021 ως επενδυτικός βραχίονας του Woven Planet Group, το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα από την Toyota και επικεντρώνεται στην οικοδόμηση της ασφαλούς κινητικότητας. Αντιλαμβανόμαστε ότι όλα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και μοντέλων επιχειρήσεων που προωθούν περαιτέρω την κινητικότητα, τον αυτοματισμό, την τεχνητή νοημοσύνη, την ανάλυση των δεδομένων, τη συνδεσιμότητα και τις έξυπνες πόλεις.

Στην ιστοσελίδα, τώρα, της Nuro δεν θα δυσκολευτείτε να ανακαλύψετε ότι το μικρό και ευέλικτο τετράτροχο “R2” (μήκους 2,74 και πλάτους 1,10 μέτρων) με τον χαρακτηριστικό “φάρο” στην οροφή του (στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα lidar – στοιχείο που βοηθά στο “διάβασμα” του περιβάλλοντος χώρου) χαρακτηρίζεται ως “αυτο-οδηγούμενο όχημα κατασκευασμένο για τοπική μεταφορά αγαθών”. Είναι ένα μικρό – και χαριτωμένο (στα όρια του παιχνιδιού) ως προς την εμφάνιση – ευέλικτο ηλεκτροκίνητο όχημα, ικανό να παραδώσει εύκολα και γρήγορα στην πόρτα του παραλήπτη τα πάντα: από φαγητό, μέχρι ενδύματα. Διαθέτει μπαταρία 31 kWh, μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 40 km/h, ενώ το βάρος του φτάνει τα 1150 κιλά και το ωφέλιμο φορτίο τα 190 κιλά. Υπολογίσιμος και ο όγκος φόρτωσης, φτάνει τα 634 λίτρα επιτρέποντας στο Nuro R2 να ανταποκριθεί πλήρως στα καθήκοντα του “ντελιβερά”.

Το Nuro, λοιπόν, εντάσσεται στη λογική των αυτόνομων παραδόσεων κατ’ οίκον, που έχουμε δει να κινούνται και μεγάλες εταιρείες, όπως η Ford, που είχε πραγματοποιήσει σχετικές δοκιμές στο Μαϊάμι της Φλόριντα με αυτόνομα Mondeo. Όμως το Nuro έχει το δικό του ενδιαφέρον γιατί έχει εξελιχθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, τον οποίο φαίνεται πως είναι έτοιμο να υπηρετήσει με ασφάλεια, τόσο για τα αγαθά που μεταφέρει, όσο και για τους πεζούς και ποδηλάτες που θα διασταυρωθούν μαζί του. Και ενώ δεν γίνεται κάποια αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του Nuro, αναλύεται εκτενέστατα στην ιστοσελίδα της εταιρίας το ζήτημα της οδικής ασφάλειας, της ασφάλειας των αγαθών, αλλά και της προστασίας της υγείας, χάρη στις ανέπαφες παραλαβές.

Όπως επίσης τονίζεται το γεγονός του χαμηλού κόστους. Σημειώστε ότι η Nuro έχει ήδη “πιάσει” δουλειά στο Χιούστον του Τέξας και στο Σκότσντεϊλ (Scottsdale) της Αριζόνα, όπου συνεργάζεται με αλυσίδες καταστημάτων.

Αποκαλυπτική θα λέγαμε ότι είναι και η δήλωση του George Kellerman, Διευθύνοντος Συμβούλου της Woven Capital: “Η Nuro έχει αποδειχθεί ότι είναι αληθινός ηγέτης σε αυτόνομα οχήματα για παράδοση προϊόντων. Χάρη στην πρωτοποριακή τεχνολογία της και τη συνεργασία της με κορυφαίες αμερικανικές μάρκες, φέρνει επανάσταση στο καθημερινό εμπόριο ― καθιστώντας το ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό. Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για επιτυχία σε έναν μετά-Covid κόσμο, όπου η ασφαλής, φιλική προς το χρήστη παράδοση εκτιμάται από τους καταναλωτές.”

Σημειώστε, τέλος, ότι οι ιδρυτές της Nuro, Jiajun Zhu και Dave Ferguson, προέρχονται από την Google και ήταν υπεύθυνοι για την εξέλιξη του αυτόνομου οχήματος Waymo του κολοσσού του διαδικτύου. Ενδεικτικό της προοπτικής της Nuro είναι ότι κατατάχθηκε στo Νο 10 της λίστας του LinkedIn με τις 50 κορυφαίες start-up εταιρίες για το 2019. Τον Φεβρουάριο του 2019, η Nuro είχε συγκεντρώσει 940 εκατομμύρια δολάρια από την SoftBank Group, η οποία αποτίμησε την εταιρεία στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Η πρόσφατη επένδυση της Woven Capital ήταν ενταγμένη στον τρίτο γύρο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Nuro.