Toyota Corolla Cross: o ορισμός του μικρομεσαίου στον κόσμο της περιπέτειας…

Toyota Corolla Cross: o ορισμός του μικρομεσαίου στον κόσμο της περιπέτειας…

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η Toyota χρησιμοποιεί τον όρο SUV για να χαρακτηρίσει τη νέα Corolla Cross – στοιχείο που αποτελεί σίγουρα δείγμα των προθέσεων και των στόχων της. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα νέο SUV το οποίο ολοκληρώνει την οικογένεια των διαφόρων εκδοχών της Corolla - δίπλα στο hatchback, το Touring Sports και το sedan, αλλά ολοκληρώνει επίσης και την γκάμα των SUV της Toyota, η οποία έτσι προσφέρει στους οδηγούς τη μεγαλύτερη γκάμα οχημάτων «ελευθέρου χρόνου» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Βασισμένο στη φιλοσοφία TNGA της Toyota, η Corolla Cross διαθέτει τις πιο πρόσφατες βελτιώσεις της πλατφόρμας GA-C, οι οποίες προσφέρουν οφέλη τόσο ως προς το στυλ, όσο και ως προς τους χώρους, αλλά και την τεχνολογία, και τα δυναμικά χαρακτηριστικά του οχήματος.

Η νέα Corolla Cross έχει μήκος 4460 mm, πλάτος 1825 mm, ύψος 1620 mm και μεταξόνιο 2640 mm. Στοιχεία που την τοποθετούν ανάμεσα στο Toyota C-HR και το RAV4 στην καρδιά της άκρως ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής κατηγορίας C-SUV, και της επιτρέπουν να προσφέρει άφθονους χώρους, άνεση, πρακτικότητα και ευελιξία.

Νέο υβριδικό σύστημα 5ης γενιάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Corolla Cross είναι το πρώτο μοντέλο της Toyota παγκοσμίως που επωφελείται από το νέο υβριδικό, αυτοφορτιζόμενο, πλήρως υβριδικό σύστημα 5ης γενιάς της εταιρίας. Πρόκειται για ένα σύστημα κίνησης που προσφέρεται με FWD (μετάδοση κίνησης στους εμπρός τροχούς) ή AWD-i (ευφυής τετρακίνηση) το οποίο βασίζεται στον προκάτοχό του, αλλά διαθέτει περισσότερη ροπή και περισσότερη ηλεκτρική ισχύ.

Το νέο σύστημα μπαταριών Li-ion είναι πιο ισχυρό και 40% ελαφρύτερο από πριν, ενώ η απόδοση τόσο του βενζινοκινητήρα όσο και του ηλεκτροκινητήρα έχουν βελτιωθεί, με αποτέλεσμα η συνολική απόδοση του συστήματος να έχει αυξηθεί περισσότερο από 8%.

Το υβριδικό σύστημα FWD 2,0 λίτρων αποδίδει 146 kW/197 ίππους, προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 8,1 δευτερόλεπτα. Ενώ η έκδοση AWD-i διαθέτει έναν επιπλέον, ισχυρό ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα, ο οποίος αποδίδει ισχύ 30,6 kW.

Υψηλή τεχνολογία

Πολυάριθμες προηγμένες τεχνολογίες συνοδεύουν την ολοκαίνουργια Corolla Cross. Το αναβαθμισμένο HMI (Human Machine Interface / διεπαφή ανθρώπου μηχανής) επωφελείται από την πιο πρόσφατη τεχνολογία πολυμέσων και την ειδική ευρωπαϊκή διάταξη ταμπλό που περιλαμβάνει ένα ολοκαίνουργιο, πολλαπλών διαμορφώσεων, ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών για τον οδηγό και μια κεντρική οθόνη πολυμέσων 10,5 ιντσών.

Η υψηλή τεχνολογία δίνει το παρών και στον τομέα της ασφάλειας, με το T-Mate: πρόκειται για μια εκδοχή της τελευταίας γενιάς του Toyota Safety Sense, που συμπεριλαμβάνει ένα νέο σύστημα διακοπής οδήγησης έκτακτης ανάγκης, καθώς και πρόσθετων προηγμένων συστημάτων ενεργητικής υποβοήθησης του οδηγού.

Σημειώστε ότι από το λανσάρισμα της πρώτης γενιάς του μοντέλου, το 1966, περισσότερες από 50 εκατομμύρια Corolla έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο. Η νέα Corolla Cross έρχεται τώρα να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της Toyota στη μικρομεσαία κατηγορία και θα υποστηρίξει τον φιλόδοξο στόχο της εταιρείας για 400.000 πωλήσεις - που ισοδυναμεί με μερίδιο αγοράς 9% της πιο ανταγωνιστικής κατηγορίας αυτοκινήτων της Ευρώπης - έως το 2025.

Οι παραδόσεις των πρώτων Toyota Corolla Cross στους πελάτες αναμένεται να ξεκινήσουν στις κατά τόπους αγορές το φθινόπωρο του 2022.