Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σε διάσταση με την πραγματικότητα θέσεις της ΕΕ - Όμηρος Ελλάδας και Κύπρου

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Σε διάσταση με την πραγματικότητα θέσεις της ΕΕ - Όμηρος Ελλάδας και Κύπρου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου

«Η συνεχιζόμενη χρήση ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική» σχολιάζει το τουρκικό ΥΠΕΞ για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, αναγνωρίζει ωστόσο ορισμένα στοιχεία ως θετικά, ενώ για τις επικείμενες συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας υποστηρίζει ότι θα αφορούν «όλα τα προβλήματα».

Ειδικότερα, απορρίπτοντας η Άγκυρα την προειδοποίηση επιβολής κυρώσεων που διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις παράνομες δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «η συνεχιζόμενη χρήση ρητορικής κυρώσεων δεν είναι εποικοδομητική».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κερδίσει τίποτε με τον τρόπο αυτόν», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ωστόσο ότι ορισμένα στοιχεία των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την Τουρκία είναι θετικά, «αλλά πολλά σημεία βρίσκονται σε διάσταση με την πραγματικότητα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η τουρκική διπλωματία εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της Συνόδου «δείχνει ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση έγιναν όμηρος της Ελλάδας και της Κύπρου».

Σχετικά με τις επικείμενες διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, η Άγκυρα επαναλαμβάνει τη θέση της ότι «οι συναντήσεις αυτές δεν αφορούν μόνο τον ορισμό θαλασσίων ζωνών αλλά στοχεύουν στην επίλυση όλων των προβλημάτων» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Άλλο σημείο της ανακοίνωσης υποστηρίζει οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι χρειάζεται να δημιουργήσουν από κοινού έναν μηχανισμό ο οποίος θα συντονίζει τις δραστηριότητές τους στο θέμα των υδρογονανθράκων και θα διασφαλίζει την κατανομή των εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών.

«Οσο δεν επιτυγχάνεται αυτό, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα των υδρογονανθράκων μέσω της TPAO (Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı)», προσθέτει το τουρκικό ΥΠΕΞ.